Održan koncert “Duhom ljubavi”

U Velikoj većnici Gradske kuće je u petak, 02. decembra po jubilarni deseti put održan božićno – novogodišnji koncert “Duhom ljubavi”, čiji idejni tvorac je pre jedne decenije bila naša sugrađanka Tamara Babić, koja je javnosti poznata kao izvođač bunjevačkih pesama.

Njoj su na sceni društvo pravili subotički kantautor Aleksandar Toković, pevački hor “Edelweiss” nemačkog udruženja “Maria Theresiopolis”, klavir majstori Šandor Kolompar i Kornelije Vizin, violončelo je svirala Adriana Apro Sič, a kao specijalni gosti nastupili su članovi tamburaškog orkestra Društva lekara Vojvodine srpskog lekarskog društva.

“Pošto se muzikom bavim dugi niz godina, ja sam razmišljala kako da osmislim jedno muzičko veče i tako je pre deset godina krenula ideja za organizovanjem ovog koncerta. Za obeležavanje prvog jubileja sam želela da pozovem sve one koji su sa mnom sarađivali dugi niz godina. Cilj koncerta je ljubav prema muzici i onome što voliš i naravno tu se nalaze ljudi u okruženju u kojima se pronalaze emocije koje te vuku da svake godine daješ nešto novo, Subotica kao grad koji neguje kulturu godinama, a radi se i na toj multikulturalnosti i kroz ove programe promovišemo inače ono što ja radim, po čemu sam prepoznatljiva a to su bunjevačke pisme, a želim da omogućim svima koji sa mnom sarađuju da pokažu šta umeju i znaju i da potpune jedan mozaik lepote našeg grada. Kada pogledam unazad deset godina mislim da sam i ja sazrela kroz organizaciju koncerta, jer smatram da publici svake godine treba ponuditi nešto novo i dati mogućnost nedovoljno afirmisanim ljudima da se predstave, jer subotička publika osim što traži i zaslužuje kvalitet”, rekla je Tamara.

Na pitanje zašto koncert nosi naziv “Duhom ljubavi”, naša sagovornica kaže: “Sve se vrti oko ljubavi, ljubav je protkana kroz sve segmente našeg života, dakle ljubav prema pesmi, ljudima, stvarima i prema onom najlepšem delu što možemo da izvučemo iz sebe”, smatra Tamara Babić.

Gost na ovogodišnjem koncertu bio je i mladi subotički pevač Marko Križanović, koji saradnju sa Tamarom ocenjuje kao jako dobrom i ističe da ih prvenstveno povezuje muzika. “Mi smo kolege i u katedralnom zboru “Albe Vidaković” i to je nešto što ljude povezuje na drugačiji način, nego što recimo može da učini saradnja kroz neke druge delatnosti. Od muzike nema bolje ni tuge ni veselja, tako da ko god se poveže kroz muziku taj je bogat čovek. Kroz svoje pevanje negujem prvenstveno taj starogradski repertoar i narodnu muziku, a u poslednje vreme smo zbog potrebe tog što radimo malo u repertoar ubacili i zabavnu muziku, tako da imamo pesme za svako srce i srce za svaku pesmu”, dodao je Križanović.

Publika je imala priliku da uživa u izvedbama narodnih i zabavnih pesama, a najveće oduševljenje izazvalo je izvođenje pesme “Tamburaši moji”, koju je publika pozdravila velikim aplauzom.