Bunjevačka udruženja obeležila Deb’o četvrtak

Bunjevački omladinski centar, Udruženje građana “Bunjevačka kasina” i KUD “Bunjevka”, obeležili su juče Deb’o četvrtak, običaj koji prethodni Korizmi, sedmonedeljnom postu kod vernika katoličke veroispovesti, a koji traje do 06. aprila.

Organizovan je prigodan kulturni program u kojem su učestvovali Stela Bukvić i Stipan Budimčević, a prisutni su se uz posluženje u vidu fanaka (krofni), tradicionalnog bunjevačkog kolača od dizanog testa, prisećali kako se nekada obeležavao Deb’o četvrtak i koju simboliku on nosi sa sobom.

“Još uvek u seoskim sredinama ima onih koji kod kuće prave fanke, ali ako ne pravi svaka kuća onda se oni razdele po komšiluku, tako da se obeležava taj praznik. Običaj nalaže da se na Debeli četvrtak devet puta treba redovno najesti da bi bio puniji, to su običaji koje trebamo sačuvati, jer dolazi nam Korizma, treba da se posti, znači nema masnog, nema mesa, ne bi trebalo, ali ako ništa drugo, onda treba postiti sredom i petkom. Neko je čak i subotom znao da posti, a ovim danima je jeo meso pomanje. Fanke nije teško zakuvati i napraviti, inače zavise malo od brašna i treba ih dosta puta premesiti. Malo soli, šećera, mleka, kvasca, brašno i to je to”, kaže Marija Bošnjak iz Male Bosne.

“Svake godine mi želimo da približimo ove praznike pred Uskrs i ovog puta smo se odlučili da to bude baš ovaj običaj. Naša tri udruženja su se udružila i mislim da će ovo nama i ubuduće biti tradicija. Ovom prilikom bih se zahvalila Mariji Bošnjak na tome što je ispekla fanke. Iako se ovaj običaj u prošlosti organizovao po kućama, ovo je jednostavnije jer smo okupili sve ljude sa kojima sarađujemo tokom godine na jedno mesto”, kaže Tamara Babić, predsednica UG “Bunjevačka kasina”.