Na sceni Jadran održana promocija autobiografske knjige primabalerine Karle Frači

Zahvaljujući saradnji Beogradskog festivala igre, njegove umetničke direktorke Aje Jung i subotičkog Narodnog pozorišta, na sceni Jadran sinoć je predstavljena autobiografija čuvene italijanske primabalerine Karle Frači.

Knjiga „Korak po korak“ je doživela deset izdanja, a prvi jezik na koji je prevedena sa italijanskog, jeste upravo srpski. Autobiografiju slavne Karle Frači u Italiji je priredila kuća Mondadari, dok je za srpsko tržište ovo izdanje realizovao Beogradski festival igre. U ime grada Subotice, goste iz Beograda pozdravila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, poželevši im dobrodošlicu.

Aja Jung, nadahnuto je govorila o svojoj fascinaciji Italijom koja broji preko 7000 baletskih škola i o svom prvom susretu sa Karlom Frači, čije je fotografije isecala iz časopisa i uramljivala još kao devojčica. Govorila je kafeu koji je otvorila u Ulici Strahinjića Bana a koji se zove „Frači“ i postoji  i danas  u Beogradu.

„Jednog dana 2015. godine, Karla Frači dolazi u Beograd kako bi otvorila Beogradski festival igre i ostaje nedelju dana. Detaljno smo o svemu razgovarale i mislim da je ona krivac što sam otvorila baletsku školu, što sam istrajala u nastojanju da u Beograd dovedem Parisku operu, balet Milanske skale, jer se za sve i ona sa mnom borila. Jako je volela mlade i beskompromisno ih je podržavala i borila se za mladost, za decu koja uče balet, rekla je Aja Jung u svom obraćanju subotičkoj publici. Netremice su je slušale i mlade balerine Baletske škole Raičević, upijajući svaku reč o primabalerini koja je nastupala rame uz rame sa čuvenim svetskim igračima: Erikom Brunom, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Marijom Pistonijem, Paolom Bortolucijem…Delila je scenu i sa Margo Fontejn, Dželsi Kirkland, Alisijom Markovom.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji prati film “Karla”, koji je nastao u produkciji RAI Fiction i u Italiji je prikazan prvo u milanskoj Skali. Ovo ostvarenje, u kome Fračijevu igra popularna italijanska glumica Alesandra Mastronardi, sinoć je oduševio i subotičku publiku. Događaj su uveličale i mlade balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za igru pod vođstvom profesorke Marije Janković. Direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić u razgovoru sa gošćama, izrazio je svoje oduševljenje programom koji su nam priredile.

Izuzetno mi je drago što smo započeli ovu saradnju i ako je suditi po početku kakav smo imali večeras, biće to zaista nešto što će se nastaviti i na šta ćemo biti ponosni. Pošto ćemo uskoro ući u novu zgradu, imaćemo i uslove da u njoj ugostimo i balet i operu i da subotičkoj publici pružimo sve što ima publika evropskih kulturnih centara, naglasio je Nikolić.