Premijera monodrame “Bravo za klovna” Minje Peković 09. decembra

Na sceni Jadran Narodnog pozorišta, u petak, 09. decembra sa početkom u 19:30 biće premijerno izvedena monodrama “Bravo za klovna”. Reč je o autorskom projektu glumice Minje Peković, koji predstavlja drugu premijeru Drame na srpskom jeziku u ovoj pozorišnoj sezoni.

Jelena Mihajlović, umetnička direkorica Narodnog pozorišta ističe da je ovaj pozorišni komad jedna duboko lična priča Minje Peković, koji govori o periodu Minjinog lečenja koje je trajalo tokom 2020. godine.

“U ovoj predstavi mnogi od nas ja verujem po prvi put shvatamo lični doživljaj osobe koja prolazi kroz čitav taj proces, neke unutrašnje emotivne lomove, duboka preispitivanja svih dosadašnjih postupaka, načina na koji se reagovalo na svet, odnosa prema svetu, onoga što je važno i nevažno, a na šta nas svako malo podsećaju sa svih strana i takođe jedna predstava koja donosi neku novu snagu, veru i budi nadu u to šta je sve moguće prevazići i sam sa sobom rešiti i kako je moguće iz nekih od najtežih životnih iskušenja izaći kao apsolutni pobednik. Predstava je donekle inspirisana muzikom Edit Pjaf, ovo nije priča o njoj, ali jeste priča u kojoj se sticajem okolnosti neki životni trenuci prepliću i Minja kao autorka nalazi neku vrstu podrške u liku i delu Edit Pjaf”.

Minja Peković objašnjava da je tokom terapije pisala dnevnik, sa idejom da to posluži nekoj svrsi. Smatra da kada umetnik kroz nešto prolazi, a profesija mu je javna, ima zadatak da to svoje iskustvo kreativno oblikuje.

“Iskustvo treba da pomogne i drugim ljudima da dođu do katarze i da osvestimo nešto što nam je svima zajedničko i važno, ali nisam znala kako. Onda je direktor Miloš Nikolić došao sa predlogom da uradim neku mono formu i pitao me je da li sam razmišljala o Edit Pjaf i tada sam došla na ideju o ovoj predstavi. Rekla sam samo da mi daju vremena da sve poslažem, a dok sve to traje, naša umetnička direktorica je uz mene i dolazi trenutak kada odlučuju da će to biti repertoarski potez, da će staviti predstavu na scenu i tada kreće mala radionica. Čitava moja priča simbolično govori o tome kako čovek kroz vatru mora da hoda sam, ali ne bi mogao da pređe da nema drugih oko njega, ako ništa drugo da ga guraju napred i daju mu podršku. Ovo jeste monorama, ali je proizvod jednog autorskog tima koji je zdušno radio”, rekla je autorka.

“Minja Peković je mogu slobodno da kažem najbolja glumica u Srbiji, a sigurno među najboljima i u regionu, a to svedoče i brojne nagrade koje je dobila do sada. Navešću samo neke od njih, Sterijino pozorje, nagrada “Ljubinka Bobić”, u Hrvatskoj na Danima satire nagrada “Fadil Hadžić”, tako da gde god da se Minja pojavi biva nagrađena. Mi smo svedoci njenom talentu i izvanrednoj transformaciji koja se dešava na sceni”, istakao je Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta.

Sve muzičke numere koje će publikati čuti u predstavi pisala je upravo Minja Peković i one govore jednim posebnim jezikom o iskustvu koje je ona preživela tokom lečenja. Dizajner svetla je Nikola Marinkov, kostimograf Marko Marosiuk, scenografiju je uradila Marija Kalabić, a pored Minje na sceni će biti i muzičar Miroslav Vidić.