Međunarodni festival mladih pijanista održava se od 01. do 04. decembra

Međunarodni festival mladih pijanista “Pianissimo”, posle dvogodišnje pauze ponovo će biti organizovan u Subotici od 01. do 04. decembra. U okviru festivala održaće se i takmičenje pijanista, a naš grad ugostiće veliki broj mladih iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Za razliku od prošlogodišnjih festivala kada su održavani masterklas časovi i manji koncerti, ove godine raspisan je Konkurs za takmičenje na koji se prijavilo 90 mladih pijanista kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

U okviru festivala održaće se dva koncerta, na sam dan otvaranja u sredu, 30. novembra nastupiće najmlađi pijanisti iz Subotice, a kako objašnjava organizator Kristina Mate, on će biti jedinstven po tome što će nastupiti mala deca do 10 godina starosti, s obzirom na to da je festival namenjen upravo našim najmlađima.

“Festival će u nedelju, 04. decembra biti zatvoren koncertom najbolje plasiranih mladih pijanista koje bude odabrao stručni žiri. Zaista će biti jedan kvalitetan koncert, zato što će nastupiti oni najbolji”, dodala je ona.

Takčmičenja mladih pijanista održaće se u subotu, 03. decembra od 13 do 19 časova i u nedelju od 09:30 do 19 časova u Koncertnoj sali Muzičke škole. Deca će se takmičiti u deset kategorija od 6 pa do 19 godina. “Imamo među prijavljenima i studenata i veliko nam je zadovoljstvo što su se nakon pauze prijavili i jedva čekaju da dođu u Suboticu”, naglasila je Kristina Mate.

Koncerti u okviru festivala održavaće se u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 19:30, a ulaz na sve programe je besplatan.