Učenici Muzičke škole hodali putevima Mokranjca

Učenici srednje Muzičke škole proteklog vikenda boravili su u Negotinu, gde su posetili kuću i muzej kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, istoimenu muzičku školu, kao i okolne turističke znamenitosti. Poseta je realizovana u okviru projekta “Putevima Mokranjca”, za koji je ova obrazovna ustanova dobila sredstva od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje još 2020. godine, a koji je zbog epidemijske situacije nekoliko puta odlagan.

Kako ističe Nina Milosavljević, pomoćnik direktora i profesor teoretskih predmeta, na ekskurziju je išlo 65 učenika, a cilj projekta je bilo upozavanje sa likom i delom ovog velikog srpskog kompozitora, imajući u vidu da pojedini učenici do sada nigde nisu imali priliku da otputuju. “Naša želja je bila da učenici posete Negotin i da obiđemo kuću Stevana Stojanovića Mokranjca, da se upoznamo sa učenicima tamošnje Muzičke škole i ostvarimo kontakte. Veliki broj dece nije odlazio mnogo iz Vojvodine, to su deca iz Subotice ili okolnih gradova i sela koja dolaze u školu i nekako smo želeli da i oni posete jedan deo istočne Srbije i da se upozanju sa muzičkim životom ovog umetnika”.

Tokom posete održan je zajednički koncert učenika muzičkih škola Subotice i Negotina. Na koncertu su izvedena duhovna i svetovna dela, ali i Mađarska rukovet koja se inače retko izvodi, kaže Kristina Čikoš, horovođa. “Kada smo saznali da smo dobili sredstva za realizaciju projekta, pre svega bili smo mnogo srećni i ja kao horovođa sam počela da razmišljam koje bi kompozicije mogli da izvedemo sa horom iz negotinske škole. Stupili smo u kontakt sa njima, koji je rezultirao jednom lepom saradnjom. Odabrala sam kompozicije među kojima su bile i mađarske narodne pesme, koje se jako retko izvode na našim prostorima baš zbog jezika i mislim da je i našim, ali i učenicima domaćinima bilo jedno jako lepo iskustvo i prilika da čuju tu kompoziciju”, dodala je ona.

Martina Der koja pohađa treću godinu smera za solo pevanje, jedna je od učenica koja je sa svojim drugarima bila u poseti pomenutom gradu. Ona ističe da je to bila nezaboravna ekskurzija, sa koje nosi jako lepe utiske. “Nastupali smo, upoznali đake, stvarno smo bili lepo dočekani. Veliki utisak je to sve ostavilo na nas, s obzirom da se mi bavimo muzikom, kako sam grad tako i sve što smo obišli. Posetili smo Felix Romulijanu, Resavsku pećinu, drago nam je što nismo išli u neku drugu državu, već smo obišli našu zemlju”.

Dragana Nikolić, direktorica Muzičke škole, objašnjava da je suština ove posete povezivanje subotičke i negotinske Muzičke škole i upoznavanje đaka. “Mnogo smo srećni što smo uspeli da napravimo jednu saradnju koja predstavlja početak, a domaćini su izrazili želju da bi voleli da posete Suboticu, da se malo upoznaju sa našom kulturom, da dođu u našu školu i da organizujemo zajedničke nastupe. Mislim da je ovo za decu od velikog značaja, zato što mnoga deca nisu imala priliku da odu ni do Novog Sada, tako da je ova ekskurzija jedan veliki doživljaj za njih i mislim da će im biti uspomena do kraja života”.