Katoličko društvo „Ivan Antunović“ obeležilo svoj Dan

U susret centralnoj proslavi “Dužijance“, u dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo“ predstavljena je knjiga mons. Stjepana Beretića „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj“, dodeljene su nagrade „Ivan Antunović“ i proglašen je nalepši izlog u gradu koji su preduzetnici ukrasili sa motivima koji simbolizuju jedinstvenu žetvenu svečanost.

“Stjepan Beretić se tokom književne večeri fokusirao na teme vezane za subotičku župu Svete Terezije Avilske, sadašnju subotičku katedralu, u narodu poznatiju kao „velika crkva“, koja ove godine obeležava 250. godišnjicu početka izgradnje. Prikazujući tek segment, on je zapravo prikazao celu knjigu: upoznao je prisutne sa stilom i sadržajem, te je svatko lako mogao zaključiti je li to štivo za njega ili nije. Knjiga sadrži impozantnih 600 stranica i veoma je bogata sadržajem.“ – kazao je Josip Štefković, o sinoćnoj promociji.

U drugom delu programa dodeljene su nagrade „Ivan Antunović“, koje Društvo već više od tri decenije uručuje zaslužnom pojedincu, porodici i udruženju koje se na poseban način zalažu za promociju hrišćanskih vrednosti. Ovogodišnji dobitnici nagrada su pesnikinja Marica Mikrut iz Sombora, porodica Ljubice i Ivana Tumbasa iz Subotice, kao i Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje.

Ana Dulić, članica tročlanog žirija za ocenjivanje najlepšeg izloga u gradu ukrašenog po motivima Dužijance objavila i ovogodišnje dobitnike, gde je od šest prijavljenih, prva nagrada pripala Butiku „Fara“ i autorkama Heleni Štrbo i Vesni Čović, druga nagrada je dodeljena Butiku „Veruška“ i autorkama Sandi Benčik i Mirjani Iršević, a treća mesto je dobio „Simpa“ i autori Zorica i Zlatka Ivković.

Pred sam završetak programa, predsednik UBH „Dužijanca“ mons. Andrija Anišić predstavio je novi broj revije „Dužijanca“.