Izložba povodom 70 godina od useljenja Gradske biblioteke u zgradu Nacionalne kasine

Povodom obeležavanja 70 godina od useljenja u sadašnju zgradu, koju je projektovao arhitekta Ferenc Rajhl, a koja je ranije pripadala Nacionalnoj kasini, Gradska biblioteka pokrenula je manifestaciju “Večeri zavičajne istorije”, u okviru koje je u utorak, 07. februara otvorena izložba dokumenata i fotografija “Zgrada Biblioteke kao biser subotičke kulture 70 godina”.

Izložba koju su osmislile Anita Palfi, diplomirana bibliotekarka i Iren Bognar, viša bibliotekarka, sadrži 30 listova periodike, odnosno članaka iz novina, u kojima se govori o Nacionalnoj kasini koja se prvi put uselila u ovu zgradu, a koji su najnovijom tehnologijom prikazani u formi fotografija. “Ova prva izložba je posvećena samoj zgradi u kojoj se danas nalazi Gradska biblioteka, koja se smatra biserom subotičke kulture, a koju je projektovao Ferenc Rajhl. Inače on je rođen u Apatinu 1869. godine i u međuvremenu posetio je razne evropske gradove, a ono što je zanimljivo je da kada je imao 26 godina, odlučio je da se vrati u Suboticu i zapravo ovo se smatra prvim, ali i najvećim opusom kojim je obogatio Grad Suboticu. Interesantno je da je sva dokumentacija i periodike koji su prikazani na izložbi pripadaju upravo Zavičajnom fondu biblioteke, a veliku pomoć u realizaciji pružio nam je Istorijski arhiv”, objašnjava Anita Palfi.

Prema rečima Iren Bognar, subotička biblioteka je formirana 1890. godine, ali je imala veoma težak put razvoja, jer se često puta selila i nije imala adekvatan prostor. Prema njenim rečima, ova izložba govori i o tome kako se biblioteka razvijala i menjala svoje lokacije, međutim i pored toga što se često selila njen razvoj nije zaustavljen, već je postala utočište velikog broja značajnih zbirki i kada se 1953. godine uselila u sadašnju zgradu, postala je dragulj subotičke kulture. “Ove godine ćemo se prisećati baš na taj događaj i moram da kažem da je ova zgrada za sve građane i turiste koji dolaze u naš grad jedna atrakcija i vrlo smo ponosni što smo smešteni ovde. Od svog osnivanja Gradska biblioteka se kratko vreme nalazila u zgradi današnje Gimnazije, nakon toga je koristila dve prostorije zgrade starog Suda, međutim priključio joj se i Muzej, nakon čega je prostor ponovo postao skučen i tada se sele u zgradu današnje Muzičke škole. Nedugo zatim se Muzej izdvojio i prešao u Gradsku kuću, dakle to je jedna velika priča. Biblioteka se pre rata preselila u Sokolski dom, a 1943. godine je ponovo vraćena u Muzičku školu, ali je fond sa 30 hiljada porastao na skoro 200 hiljada tomova i zaista je bila neizdrživa situacija, knjige su bile na gomilama i došlo se do ideje da se ona preseli u sadašnju zgradu”, naglašava Iren Bognar.

“Prvi put priređujemo izložbu dokumenata i fotografija vezanih za zgradu Nacionalne kasine, koja prikazuje kulturnu vrednost i višegodišnji značaj ovog zdanja, njenu posebnost, identitet i vrednost koja je sačuvana ne samo u novinama, fotografijama i knjigama, već i u zauzimanju dragocenog i posebnog mesta u srcima građana Subotice. Povodom jubileja, Gradska biblioteka objavila je likovni konkurs “Biblioteka mog grada – moja biblioteka”, za učenike osnovnih škola, na kojem očekujemo likovna ostvarenja koja prikazuju zgradu biblioteke i njene karakteristike i koji dočaravaju prve utiske prilikom posete biblioteci ili za doživljaj prilikom čitanja prve i omiljene knjige. Učesnici konkursa svoje radove mogu predati do 06. aprila, a svečana dodela nagrada biće upriličena 25. aprila. Više informacija zainteresovani mogu dobiti putem Fejsbuk stranice naše ustanove ili zvanične internet stranice, istakla je Adrien Kozma, direktorica Gradske biblioteke.

“Večeri zavičajne istorije” održavaće se prvog utorka u mesecu, a svaku izložbu zainteresovani će moći da pogledaju tokom mesec dana. U martu mesecu biće postavljena izložba o Blašku Vojnić Hajduk, istaknutom bibliotekaru, bibliografu, naučniku, piscu i direktoru Gradske biblioteke od 1944. do 1964. godine, koji je izveo projekat preseljenja ove kulturne ustanove u sadašnju zgradu.