Izložba Ane Adamović: 1400 dana

U petak, 12. maja sa početkom u 19 časova, u Savremenoj galeriji biće otvorena izložba Ane Adamović: 1400 dana. Zamišljena kao prostorno specifična instalacija, izložba polazi od same istorije palate Ferenca Rajhla, odnosno činjenice da je porodica Rajhl u ovom zdanju u koje je arhitekta uložio sav svoj dar, ali i kapital, živela nešto kraće od četiri godine – dakle, malo više od 1400 dana, nakon čega je bila prinuđena da ga zbog bankrota napusti.

U isto vreme, postavka uzima u obzir i samu lokaciju koju je Rajhl odabrao za svoj dom – neposrednu blizinu železničke stanice s jedne, i parka s druge strane.  Instalaciju čini materijal iz višegodišnjeg projekta Ane Adamović, Tematski park. Prvenstveno tretirajući fenomen masovnog turizma, Tematski park je rad u nastajanju koji se dopunjuje svakim autorkinim novim putovanjem, dok svako njegovo galerijsko prikazivanje ima drugačiji oblik. Baveći se fenomenom masovnog turizma kao nekom vrstom potrage za srećom, kao i ukorenjenom vezom između turizma i medijuma fotografije, radovi iz serije nastaju analognom tehnikom kroz koju se turista pojavljuje ne kao povlašćeni pojedinac na odmoru, već sve više kao pripadnik bezmerne mase koja svetom putuje zahvaljujući jeftinim letovima i vreme provodi na mestima koja se po malo čemu razliku jedna od drugih.

Izlažući fotografije – prikazane i kao fizičke fotografije i u formi digitalnih slajd projekcija – sa kućnim biljkama, ali i delovima nameštaja, rad gradi prostornu instalaciju koja vodi posetioca kroz zamišljeni život nekadašnjih (fiktivnih) stanara kuće čiji su jedini fizički tragovi u napuštenom prostoru upravo slike sa putovanja. Od prostorije do prostorije posetilac se tako susreće sa desetinama fotografija koje prikazuju turističke atrakcije, vodene i zabavne parkove, akvarijume, zoološke vrtove i botaničke bašte – mesta koja se u današnjem svetu globalnog turizma prikazuju kao idilična mesta na kojima se svi (konzumeristički) snovi ostvaruju, a svakodnevica ispunjena brigama i radom dobija svoje zasluženo ispunjenje i smisao.

Fotografije iz projekta Tematski park smeštaju se upravo u Palatu Rajhl imajući u vidu, s jedne strane, želje i snove o idealnom životu za sebe i svoju porodicu koje je arhitekta u nju utkao, a s druge okolnosti pod kojim porodica Rajhl napušta svoj tek sagrađen dom – bankrot i preuzimanje imovine od strane banke – kako bi govorio o snovima, željama, nadanjima, razočaranjima i sećanjima koja pokušavamo da zadržimo na fotografijama koje sve opsesivnije pravimo.

Projekat je podržan od strane Grada Subotice, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i JP Palić-Ludaš.

 Ana Adamović je vizuelna umetnica čija se praksa i istraživanja prvenstveno fokusiraju na konstrukcije istorijskih narativa, identiteta i kolektivnih i individualnih sećanja. Od 1999. godine izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Opštu književnost diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, fotografiju je studirala na Institutu za umetnost u Bostonu, a doktorirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Osnivačica je Kiosk platforme za savremenu umetnost iz Beograda, organizacije koju od 2002. godine vodi zajedno sa istoričarkom umetnosti Milicom Pekić. Živi i radi u Beogradu.

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *