Do nedelje na Paliću festivali “Đenđešbokreta” i “Durindo”

Palić će naredna tri dana biti domaćin mađarske narodne muzike i folklora, jer će se na brojnim lokacijama održati čak dva festivala u isto vreme, najveći foklorni festival mađarske zajednice u Vojvodini, 58. “Đenđešbokreta” i 46. “Durindo”, festival narodne muzike, na kojem će nastupiti više od 700 plesača i 1.300 pevača i muzičara.

Trodnevni program počinje u prostorijama Mađarskog kulturnog centra sutra u 18:30, gde će biti otvorene izložbe rukotvorina i dečijih likovnih radova, jer u okviru ovog festivala objavljen likovni konkurs. Od 19 časova održaće se gala veče u povodu završetka školske godine, gde će nastupiti članovi pojedinih sekcija mađarskog kulturnog centra, u okviru programa nagradiće se najbolji radovi, a biće upriličena i pozorišna predstava za decu.

“Festival folklornih grupa će se održati u subotu na Letnjoj pozornici, s tim daće uvodni deo biti svečana povorka svih učesnika, dakle oko 700 ljudi obučeni u mađarsku narodnu nošnju će se prošetati od Ženskog štranda do Letnje pozornice, tako da sam program počinje već u 12 sati. Svi koji su zainteresovani mogu povorku sačekati na obali jezera. U početnom delu programa uključićemo se u jednu međunarodnu manifestaciju “Čori Šandor”, a program se nastavlja nastupima 33 kulturno-umetničkih društava, kao i drugim manifestacijama na brojnim lokacijama na Paliću. Na Velikoj terasi održaće se izložbe fotografija sa ranijih festivala i narodnih nošnji, a na obali biće postavljen vašar. Novina ove godine je da u okviru programa imamo Festival vojvođanskih mađarskih vinara ispred Muzičkog paviljona. Za vreme nastupa na ulaznom delu Letnje pozornice održavaće se dečije radionice. Održaće se i pozorišna predstava oko 18:30, a u 20 sati na programu je veliki koncert mađarskih folklornih umetnika. Pozivamo sve koji vole mađarsku narodnu muziku da dođu i uživaju u svim programima. U nedelju, 12. juna će na Velikoj terasi biti održani nastupi muzičkih ansambala. Program počinje u 10 sati i činiće ga brojne kulturne i druge manifestacije. Festival će biti zatvoren oko 20 sati, kada ćemo kao organizatori predati zastavu festivala organizatorima koji će sledeće godine održati ovaj festival”, rekla je Ana Čisar Molnar, predsednica Mađarskog kulturnog centra.

“S obzirom da smo mi Subotičani i ja lično sam povezan sa Palićem, mi smo malo više truda uložili u celu ovu priču, jer smo i učesnici ovog festivala. Manifestacija “Čori Šandor” se po prvi put organizuje na 30 lokacija u Karpatskom basenu u isto vreme. To znači da 11. juna više od 20.000 učesnika će biti na ovoj manifestaciji, a Palić će se uključiti sa ovim festivalom. Imaćemo zajedničku koreografiju i biće jako interesantno”, ističe Roland Brezovski, stručni saradnik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.