Skupština usvojila Izveštaj o ostvarenju budžeta za prvih devet meseci

Na 28. sednici Skupštine grada koja je održana u četvrtak, 03. novembra, odbornici su usvojili Izveštaj o ostvarenju budžeta za period januar – septembar 2022. godine, koji je kada se izuzmu transferi sa drugih nivoa vlasti ostvaren u iznosu od 69,9 odsto. Na sednici je bilo reči i o Programu zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a usvojena je i Odluka o usvajanju lokalnog akcionog Plana za unapređenje položaja Roma i Romkinja u periodu od 2022. do 2027. godine, kao i Odluke o imenovanju direktora u nekoliko javno – komunalnih preduzeća.

Kako ističe Miroslav Milojević, članovi Odborničke grupe “Pokret za građansku Suboticu” su glasali za taj statistički izveštaj, ali demarkaciona linija koja ih odvaja od vlasti potvrđuje da su opozicija koja ne glasa prilikom usvajanja budžeta ili rebalansa budžeta.

“Imali smo nekoliko primedbi, a ono što je dobro u budžetu su stavke koje se tiču poreza na dohodak i poreza na imovinu, to su stavke koje se dobro ostvaruju, prihodi od imovine su nešto lošiji, ali ono na šta smo mi ukazali je dobit preduzeća koja treba da bude uplaćena u budžet Grada. Ona je nekada bila na nivou od 70 odsto i to je 2016. i 2017. godine bilo blizu 200 miliona dinara, a ukoliko se to umanji na 50 odsto to bi bilo oko 140-150 miliona dinara, a sada imamo uplaćeno samo 12 procenata, što je negde oko 25 miliona dinara i mislim da će biti teško dostići onaj period koji je bio dobar i to je jedna od glavnih zamerki”, rekao je Milojević i dodao da u izveštaju ima i dosta trivijalnih stvari, poput Doma kulture u Žedniku koji se gradi od 2015. godine, a za čije potrebe ovoga puta nije odvojen nijedan dinar. “Ono na šta skrećemo posebnu pažnju, znamo da je inflacija između 14 i 15 odsto i da bi se održala snaga ovoga budžeta kako ove, tako i prethodne godine, njegovi planeri treba da računaju da budžet za narednu godinu treba da bude oko 10 milijardi dinara. Videćemo da li će se to ostvariti, sa nivoa centralne vlasti govore da su finansije stabilne, a mi ipak izražavamo jednu određenu sumnju da je to tako. Ukoliko budžet bude oko 10 milijardi, mi ćemo to toplo pozdraviti, a ako bude manji onda postoje očigledni problemi u finansijama”, rekao je Milojević.

Zamenik gradonačelnika Imre Kern, kaže da je za prvih devet meseci ove godine budžet ostvaren na zavidnom nivou što jako dobro, a ono što je naročito ohrabrujuće su porezi na zarade i imovinu koji se uplaćuju čak i više u odnosu na ukupno ostvarenje budžeta i to na nivou od 72 odnosno 73 odsto.

“Mislim da je to pokazatelj da sa jedne strane privreda radi na još uvek odgovarajući način, zaposleni dobijaju svoje plate, a shodno tome uplaćuje se i porez na zarade, a što se tiče građana, uvek sa zahvalnošću kažemo da redovno izmiruju svoje obaveze što je jako značajno za budžet. Što se tiče ostalih kategorija, ima raznih oscilacija, a najveći zaostatak u uplati je namenski prenos sredstava sa drugih nivoa vlasti, ali to zavisi od utroška sredstava sa jedne strane, a sa druge strane kao što svi znamo tek nedavno je omogućeno otvaranje tendera za preostale poslove za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, sa nadom da će se taj posao završiti do sredine novembra, a do kraja meseca ćemo moći doći do ugovora. To svakako zavisi samo od ponuđača da li će podneti zahtev za zaštitu prava ponuđača, što znači da do ugovora tada neće doći, a mi se nadamo da se to neće desiti. Biće ugovora, uplate avansa i odmah će se realizacija budžeta na tom delu značajno promeniti u četvrtom kvartalu”, naglasio je Kern.

Šef Odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Veljko Vojnić, istakao je da su zadovoljni sa izveštajem o budžetu, imajući u vidu da se on pravi prema smernicama Vlade Srbije.

“Mi znamo da imamo uske okvire iz kojih možemo da izlazimo, a okviri koji su nam dati mi smo pokrili u potpunosti. Izvršenje budžeta, kada se oduzmu transferi sa drugih nivoa vlasti je 69,9 odsto, što je za period prva tri kvartala izuzetno veliko i mislim da se tu vidi stručnost gradonačelnika i njegovog tima, kao i marljivost i posvećenost svojoj najvećoj obavezi, a znamo da je najveći zadatak upravo izvršenje budžeta i mislim da svi zajedno možemo biti zadovoljni. Što se tiče poslednjeg kvartala, znamo da će transferi biti daleko veći jer svi koji se bavimo potrošnjom budžetskih sredstava moramo da planiramo, poštujemo procedure i da opravdamo potrošnju”, rekao je Vojnić.

Na sednici su usvojene i Odluke o imenovanju direktora u četiri javno-komunalna preduzeća. Reč je o licima koja su i do sada bila na tim funkcija, ali im je istekao mandat. Na čelu JKP “Čistoća i zelenilo” u naredne četiri godine ostaće Slobodan Milošev, JKP “Stadion” nastaviće da upravlja Tamara Dimitrioski, JKP “Parking” Milorad Slijepčević, dok je za direktora JKP “Pogrebno” ponovo izabrana Vesna Prćić.