Dečje pozorište pokrenulo internet televiziju

Subotičko Dečje pozorište pokrenulo je projekat “Dečija internet televizija”, koji ima za cilj uključivanje dece u izradu televizijskog sadržaja. Zahvaljujući audiciji na koju se prijavilo oko 60 mališana, do sada je snimljeno preko 20 emisija na brojne teme, koje su mališani sami osmišljavali. Emisije osim zabavnog imaju i edukativni karakter, a namenjene su za decu od 7 do 12 godina i adolescente.

Kako ističe direktorica Marta Aroksalaši Stamenković, projekat je prošle godine prepoznat od strane Ministarstva kulture i javnog informisanja, koje je obezbedilo sredstva za nabavku neophodne opreme za rad. “Ministarstvo je prepoznalo našu ideju i prošle godine su nam dodeljena sredstva od kojih smo kupili prve kamere i laptop za montiranje emisija, a ove godine smo ponovo konkurisali sa idejom da pokrenemo ovaj projekat i ponovo smo imali podršku, tako da ćemo do kraja godine imati tehničku opremljenost za jednu mini televiziju. Pored sredstava najvažnija je volja i energija naših mališana, koji su autori svih do sada snimljenih emisija”.

Dečje pozorište će u ovom projektu sarađivati sa Politehničkom školom, čiji će učenici koji od septembra budu pohađali novi smer Tehničar multimedije, imati priliku da pored školovanja dobiju i praktično znanje. “Novi obrazovni profil je za nas nov, ali u zemljama u okruženju postoji već izvestan broj godina, verujemo da ćemo time doprineti unapređenju kvaliteta medijskih događaja, odgovoriti na potrebe tržišta rada i doprineti kvalitetnijem radu institucija sa kojima ćemo sarađivati. Osim sa Dečjim pozorištem, ostvarili smo dobru saradnju i sa nekoliko subotičkih medijskih kuća, gde će naši đaci na kvalitetan način da realizuju praktičnu nastavu i uče kroz rad, ukoliko se opredelimo za taj model obrazovanja”, istakao je direktor Politehničke škole Iso Planić.

Deca su u saradnji sa glumcima Dečjeg pozorišta i rediteljima pripremili emisije o sportu, plesu, Zoološkom vrtu, a bavili su se i poljoprivredom, pa se jedna od njih snimala na imanju u Ljutovu na temu domaćih životinja. Reditelj Mihajlo Plankoš ističe da je rad sa decom lep jer su ona kreativna, zabavna, iskrena, što je prema njegovom mišljenju poseban izazov. “Jedna od ideja kojom se ja bavim je detektivska serija. Odlučili smo da napravimo jednu takvu emisiju, jer je to sada popularno, a na taj način možemo doći i do publike. Sa druge strane, deca imaju mogućnost da kroz glumačke aktivnosti nauče da nastupaju u javnosti, govore i navikavaju se na takve situacije, kako bi im to u daljem životu bilo jednostavnije. Trudimo se da deci približimo jedan takav način funkcionisanja”.

Kalina Babin, naša jedanaestogodišnja sugrađanka dobila je priliku da snima emisiju “Kalinina kreativna radionica”, u kojoj ona na zanimljiv način pokazuje veštine kreativnosti. “Vrlo je zanimljivo kada snimamo emisije, jer tu su svi naši drugari. Lepo je kada snimamo. Pomoglo mi je iskustvo koje sam stekla glumeći u emisiji “Fore i fazoni” i seriji “Kljun”, tako da imam znanje kako se nešto snima”, rekla je Kalina.

Do sada je snimljena 21 emisija, koje se mogu pogledati na Youtube kanalu Dečjeg pozorišta, a nove epizode snimaće se od septembra. U planu je da se prikazuje nekoliko emisija sedmično.