“DRIM fest” u znaku ljubavi i entuzijazma prema amaterskom pozorištu

Hrvatski kulturni centar “Bunjevačko kolo”, u petak, 04. i subotu, 05. novembra bio je domaćin drugog amaterskog Međunarodnog festivala drame “DRIM fest”, na kojem su se predstavila amaterska pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

Publika je imala priliku da pogleda pet zanimljivih pozorišnih predstava koje, iako nisu igrali profesionalni glumci, su pokazale veliki entuzijazam i ljubav prema amaterskom pozorištu članova gostujućih ekipa. Kako je istakao organizator festivala Marjan Kiš, glumačke ekipe su bile zaista dobre i kvalitetne, a pojedine predstave su prema njegovom mišljenju bile na izuzetno visokom nivou i ne bi se postidele bilo koje profesionalne konkurencije.

“Meni je jako drago da su svi učesnici oduševljeni Suboticom, našim gostoprimstvom i organizacijom, jer je koncepcija festivala bila malo neuobičajena za amaterske festivale. Moji utisci sa festivala su izuzetno lepi, pre svega zato što je ispunjen osnovni cilj, a to je da okupimo amaterske dramske grupe iz okruženja i da, ako kažemo da je reč o međunarodnom festivalu da on to i bude. Pet ekipa koje su nam bile gosti oba dana festivala su bili sa nama i posle toga je usledilo druženje i to je onda ono pravo, kada se uspostavljaju kontakti, prijateljstva, dogovaraju se nove predstave i gostovanja, a ono što je mene obradovalo je činjenica da, iako su to amaterske grupe, mogu vam reći da je Bunjevačko kolo bilo zaista posećeno”, rekao je Kiš.

Iako festival nije bio takmičarskog karaktera, žiri u sastavu Branko Puhek, direktor pozorišta iz Županje i direktorica Dečjeg pozorišta Marta Aroksalaši Stamenković, dodelio je nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Za ulogu u predstavi “Prosidba” Amaterskog pozorišta “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva nagrađen je Goran Ljubisavljević, Milica Stojadinović i Časlav Čupić ravnopravno su nagrađeni za uloge u pozorišnom komadu “Putujuće pozorište Šopalović” Kulturno – prosvetnog centra iz Petrovca na Mlavi, Sanela Kudlač iz Amaterskog pozorišta “Pučka scena” iz Hercegovca dobila je nagradu za predstavu “Tri treća tromesečja”, dok su za predstave “Čaj u pet” iz Teslića i “Pidžama za šestero” iz Viteza nagrađeni Ljiljana Perišić i Ilijana Budimir.

Članica žirija Marta Aroksalaši Stamenković, istakla je veliki entuzijazam i talenat koje su glumci pokazali kroz predstave i naglasila da svi oni mogu rame uz rame da stanu sa pojedinim profesionalnim pozorištima, a da je kvalitet predstava na ovogodišnjem festivalu premašio prethodni.

“Negde sam doživela i osećaj lične sramote što ne pratim tu vrstu delatnosti, zato što ti ljudi toliko rade sa velikim entuzijazmom i ljubavlju. Izuzev toga što se vidi da nemaju finansijska sredstva da možda scenografski opreme svoje predstave, ali što se tiče samog načina igranja, glume, režije, one su vrlo profesionalne. Svesna sam toga da danas imati pozorište kao takvo nikada nije bila jeftina stvar, a pogotovo kada postoje amaterska udruženja koja planiraju, a ovo se vidi da se planira repertoar, da se predviđaju i sprovode ne tako male aktivnosti da bi se obezbedila finansijska sredstva. Moram da kažem da sam ja prosto time zadivljena, čitav festival je bio zaista kvalitetan i ja sam se sjajno osećala, lepo sam se nasmejala i razonodila i divila ljudima kojima je ovo hobi i koji to rade u slobodno vreme, pogotovo te dramske grupe koje dolaze iz manjih mesta”, rekla je ona.

Organizator drugog amaterskog Međunarodnog festivala drame “DRIM fest” bio je Hrvatski kulturni centar “Bunjevačko kolo”.