Bunjevci u utorak obeležavaju „Dan Dužijance“

Svečanom povorkom centrom grada, polaganjem venca na spomenik svešteniku Blašku Rajiću i predajom hleba od ovogodišnjeg roda žita, Bunjevci će u utorak, 15. avgusta, proslaviti „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika.

Centralnoj manifestaciji Dužijance, prethodi izložba slika Jenea Višinke, u Bunjevačkoj matici, koja je otvorena za zainteresovane sve do kraja obeležavanja ovogodišnjeg programa posvećenog Dužijanci. U ponedeljak, 14. avgusta, u vestibilu Gradske kuće biće upriličena izložba hleba, odnosno takmičenje žena i muškaraca u pripremi najlepšeg hleba, gde će biti prikazane i arheološke iskopine zemlje, a koje su deo kolekcije Muzeja Vojvodine. Istog dana posetioci će biti u prilici i da probaju antički hleb i praistorijsko pivo koje su arheolozi po starom receptu napravili, kao i da pogledaju film o tome.

Najsvečaniji deo obeležavanja praznika je u utorak, na gradskom trgu.

„Okupljanje defilea povorke je ispred Bunjevačke matice, odakle će u 19.40 časova povorka krenuti do Gradske kuće, potom će se oko Plave fontane i Malim korzoom, ići do spomenika Blaška Rajića gde će biti polođeni venci, a zatim se nastavlja put do pozornice. Tada će se uručiti hleb od ovogodišnjeg žita, a onda sledi kulturno-umetnički program i Bandašicino kolo.“ – najavio je Antuš Romić, predsednik Odbora za kulturu.

Pored dosadašnjih učesnika u programu Dužijance, KUD-a „Aleksandrovo“, KUD-a „Željezničar-Bratstvo“, mađarskog društvoa „Talentum“ i učesnika iz Muzike škole, ove godine će se po prvi put priključiti i gosti iz drugih gradova – Folklorni ansambl „Vila“ iz Novog Sada i KUD „Prelo“ iz Čuruga. Takođe, organizatori su najavili još jednu novinu.

„Povodom ovih dvadeset godina kako postoji Nacionalni savet, napravili smo jedno lepo izlelađenje za sve koji budu došli, a to je kraft pivo. Pripremili smo pedeset litara piva koje se zove „Dužijanca“ i ima svoju etiketu. Mislim da je Dužijanca posle četiri veka, koliko postoji, zaslužila da napravimo piće po njoj.“ – kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Centra za kulturu Bunjevaca.

Kako se ove godine obeležava jubilej od osnivanja Nacionalnod saveta Bunjevaca, proslava „Dužijance“ će biti održana i 18. avgusta u Novom Sadu, kao i dva dana kasnije u Beogradu.