Podneto 116 krivičnih prijava protiv osoba koje za novac krijumčare iregularne migrante

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovode kontinuirane intenzivne akcije hapšenja i otkrivanja osoba koje preko teritorije naše zemlje za novac krijumčare iregularne migrante, a od početka godine po tom osnovu podneto je ukupno 116 krivičnih prijava protiv 162 osobe.

Prevoz iregularnih migranata i njihovo krijumčarenje Krivičnim zakonom Republike Srbije propisano je kao krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, dok za kvalifikovane oblike ovog dela može biti izrečena kazna i do 15 godina zatvora.

Naglašavamo da se za kvalifikovane oblike kazna ne može ublažiti ispod propisanog minimuma, čak i kada za to postoje olakšavajuće okolnosti. Takođe, okrivljenima se i oduzima prevozno sredstvo kojim su prevozili iregularne migrante i u prvih šest meseci ove godine od okrivljenih je, do okončanja krivičnog postupka, oduzeto više od 100 vozila, ističe se u saopštenju MUP-a i dodaje da su policijski službenici zbog izvršenja ovog krivičnog dela, u prvih šest meseci ove godine uhapsili 162 osobe, od čega 142 muškarca i 20 žena.