NSZ raspisala 13 Javnih poziva, najviše nedostaje kuvara, konobara, stolara…

Nacionalna služba za zapošljavanje je 20. februara objavila 13 Javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje u 2023. godini. Javni pozivi namenjeni su za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom, osoba romske nacionalnosti, a raspisani su i Javni radovi, kako za osobe sa invaliditetom, tako i za ostala lica. Programi zapošljavanja namenjeni su za zapošljavanje lica koja pripadaju teže zapošljivim kategorijama, a to su ove godine mladi do 30 godina starosti, lica preko 50 godina, osobe romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su proglašena tehnološkim viškom i ona koja koriste socijalnu pomoć.

“Osim pomenutih, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi i programe dodatnog obrazovanja i obuke, a to su Stručna praksa, zatim pripravništvo za srednje i visoko obrazovanje koje je bilo aktuelno i prošle godine, a i imamo obuke za poznatog poslodavca, funkcionalno osnovno obrazovanje i obuke za tržište rada. Ono što je aktuelno, a počelo je u decembru prošle godine i biće nastavljeno i tokom 2023. godine, jeste online obuka za vođenje poslovnih knjiga i imamo obuku za stručnjake u marketingu. Lica koja prođu online obuku dobijaju sertifikat i mogu da rade u tim oblastima. Imamo i programe namenjene osobama sa invaliditetom, a reč je o subvencijama za podsticaj zapošljavanja kod poslodavaca. Prošle godine je kroz taj program zaposleno oko 30 osoba, tako da se on pokazao kao jedan jako dobar program”, kaže Verica Vujadinović, v.d. direktorica subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prošle godine je kroz sve javne pozive, kako pokrajinske, lokalne, tako i republičke, angažovano 386 lica, koja su kroz zapošljavanje ili samozapošljavanje koristila subvencije, a u Nacionalnoj službi za zapošljavanje očekuju da se na pomenute tokom ove godine prijavi isti ili veći broj lica.  Na evidenciji je trenutno 6.500 nezaposlenih, a prema strukturi najveći broj pripada nekvalifikovanim radnicima. “To nije dobro, s toga upućujemo poziv svim licima da se prijave na evidenciju i da uz našu pomoć i kroz subvencije pokušaju da se samozaposle ili zaposle. Ove godine očekujemo i program “Moja prva plata” kroz koji se prošle godine 108 mladih povezalo sa poslodavcem. Pored toga što na evidenciji imamo najviše nekvalifikovanih lica, imamo problem i sa zanatskim zanimanjima. Dolaze sezonski poslovi, pa nedostaju kuvari, konobari, građevinski radnici, stolari, radnici u montaži PVC stolarije kada je reč o srednjem obrazovanju. Kada govorimo o visokom obrazovanju, tu se najviše traži IT sektor, knjigovodstvo, građevinski, mašinski i elektroinženjeri. Potražnja se u Severnobačkom okrugu unazad nekoliko godina nije menjala i uglavnom je deficit u zanatskim zanimanjima”, dodala je Vujadinović.

U petak, 24. februara u prostorijama filijale NSZ održaće se prvi Forum sa poslodavcima, gde će biti prezentovati svi javni pozivi, a zainteresovani će moći da dobiju odgovore na pitanja i pomoć prilikom apliciranja na javne pozive. “Forumi imaju zadatak da približimo poslodavcima na koji način mogu da dođu do radnika, a da ti radnici nisu školovani za taj posao, za šta sprovodimo programe obuke za poznatog poslodavca”. U planu je da se tokom 2023. godine održavaju i Mini sajmovi zapošljavanja, a prvi će biti održan 18. marta.