Na Horgošu sprečen pokušaj krijumčarenja violina iz 19. i 20. veka

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, juče sprečili pokušaj da zemlju napusti 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine. Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je u ranim jutarnjim časovima, kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti.

Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt, da li imaju nešto da prijave, svi su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz. On je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled. Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci. Naime, u torbi prepunoj violina našlo se i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine.

Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku “Les Fits de J. Tournier Paris“. S obzirom da je reč o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mesta utvrditi vrednost, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja. Podsećamo da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu.