ZOO vrt spremno dočekuje posetioce

Zoo vrt na Paliću potrudio se da sadržajem nadoknadi prethodne dve godine koje su bile teške ne samo za turizam nego za celu granu privrede.

Nekoliko godina unazad nismo organizovali izložbe slika koje su nekada bile tradicionalne  za vreme prvomajskih praznika sa ciljem da se naglasi funkcija ZOO vrta kao ustanove kulture, kaže vd direktorica Zoo vrt-a Sonja Mandić, ističući da će u naredna četiri dana posetici, u najvećoj konferencijskoj sali EAR, pored objekta za afričke lavove, imati priliku da vide izložbu tri slikara iz Subotice i Palića.

Danijela Vojnić Zelić

Izložili smo dosta radova a tu su slike prirode kao i slike sa motivima životinja, kaže nam slikarka Danijela Vojnić Zelić koja se slikarstvom bavi 25 godina. Inspiraciju pronalazim u trenutku a onda ga pretočim na platno, kaže još ova sliakarka i ne krije da se za neke slike posebbno veže.

Elvira Kiraly

Svi radimo sa drugim tehnikama. Ja radim akvarele, kombinovanu tehniku, apstraktno realistički. Ja volim da šaram u umetnosti, kaže nam umetnica Elvira Kiraly dok slika nešto novo a inspiracija joj je baš ovaj trenutak.  Svako ko je do sada posetio izložbu se oduševio i nama je izuzetno drago što posetiocima  možemo da pružimo ovakav vizuelni događaj.  A malo je reći da posetici nisu oduševljeni jer gotovo svako od onih najmlađih pa do onih starijih je zastao  pored makar jedne slike i fotografisao se.

Miodrag Mišo Boroš

Ja sam izložio printove dimenzija 70×50 i motiv su životinje koje možemo da vidimo u Zoo vrtu. Moj san je bio da izlažem u ZOO vrtu i on se ostvario. Ja ne precrtavam slike ja radim apstraktnu umetnost. To su nadrealne slike gde svaka ima svoju priču, kaže nam Miodrag Mišo Boroš dodajući da su mu životinje ipak nepresušna inspiracija.

Muž ljubav prema drvetu gaji od detinjstva a sve je počelo sasvim slučajno, kompletnim renoviranjem naše kuće.  U prirodi ne možeš naći nijedno isto drvo pa je svaki komad nameštaja urađen kao unikat i sa puno ljubavi, kaže nam Zorica Svirčev dodajući da njen suprug komad drveta prilagođava nameštaju.

Zorica Svirčev

Hoklice, klupice, stolica, masivan sto za dnevni boravak, stalak za vino samo su deo asortimana koji rade u ovoj radionici gde svaki komad nameštaja deluje lepo, živo, ima toplinu i traje. Na izradu nameštaja ne čeka se dugo ali s obzirom da nemamo sušaru sve zavisi od vremena i naravno veličine naručenog nameštaja, kaže  nam Zorica koja i sama pomaže suprugu.

Pored ove izložbe najmlađima je svakako atraktivna edukativna postavka „Vidi i dodirni“ gde imaju priliku da osete krzno vuka, zebre, žirafe i kengura, vide  kljove od sluna, košuljicu zmije, različite vrste jaja i kandži.

Jelena Toljagić, biolog i ZOO edukator

Trudili smo se da ptice, gmizavci i sisari budu jednako obuhvaćeni i oukvireni postavkom, kaže nam Jelena Toljagić, biolog i Zoo edukator dodajuči da je među eksponatima izložen i  tradicionalni aperitiv iz Vijetnama koji predstavlja neku njihovu vrstu rakije u koju se urone žive životinje (kobra i škorpion) koje nakon uginuća ispuštaju otrov koji se potom neutrališe pod dejstvom alkohola a kao krajni rezultat konzumentu stvara halucinacije.

Napitak koji izaziva halucinacije

Vijetnamci ovaj napitak  koriste kao aperitiv i ovo piće je kod njih dozvoljeno, kaže još Jelena i dodaje da su ostali eksponati, životinje koje su pre mnogo godina bile stanovnici ZOO vrta Palić a koje se uz pomoć kolega preparatora danas koriste u programima edukacije za osnovce subotičkih škola.

Sonja Mandić, v.d direktorica ZOO vrt-a

Najmlađi posetioci vezani su prinove u ZOO vrtu pa su im svakako one i najzanimljivije. U samom kraju ZOO vrta je bivolica Negra, u blizini fokinog bazena smeštena je beba alpake Žana, u Eko centru pored fokinog bazena je beba debraza majmuna koja je smeštena sa svojom mamom i zaista je razigrana i zanimljiva a pre nekoliko dana rodio se i mali dikobraz tako da je u toj volijeri pored nojeva još jedna beba, kaže vd direktorica Zoo vrta, Sonja Mandić i ističe da je tokom prvomajskih praznika pored dvadesetak zaposlenih koji rade sa životinjama angažovano 32 volontera iz Srednje Hemijske škole smera veterinarski tehničar, na određenim punktovima, koji će raditi na očuvanju mira u Zoo vrtu i poštovanju prava životinja, kojima su gužve izuzetno stresne.

Prinova u Zoo vrtu – bivolica Negra

Pripremamo se za veliki povratak turista vodeći se činjenicom da je Palić za prvomajske praznike u godinama pre korone tokom prvomajskih praznika posetilo 60-70 hiljada ljudi dok je ZOO vrt posetilo 20-25000 ljudi.

Do 3. maja Zoo vrt biće za sve posetioce otvoren od  8 do 20 sati kada će se vratiti na svoje standardno letnje radno vreme od 9 do 19 časova. Cena ulaznica za odrasle iznosi 300 dinara, za decu od 5 do 15 -200 dinara, porodična karta staje  800 dinara dok karta za penzionere iznosi 200 dinara. Deca do 5 godina, u pratnji roditelja ulaznicu ne plaćaju.

Avantura park atrakcija za sve

Avantura park nova atrakcija otvorena pre dva dana je  sportsko rekreativni poligon i mogu ga koristiti i posetioci najmlađeg uzrasta jer poseduje dva nivoa pa tako mala deca mogu da idu na nivo 1, visine do metar , metar i po dok odrasli , u pratnji instruktora, idu na viši nivo koji se nalazi na visini od 5 metara.

Ulaz u sam prostor avantura parka ulaz se ne plaća ali korišćenje same strukture uz pratnju obučenih vodiča se plaća.