U Gimnaziji predstavljen IT smer

U Gimnaziji “Svetozar Marković” u subotu je održana manifestacija “Otvorena vrata”, na kojoj su učenici osmih razreda osnovnih škola, koji žele da svoje školovanje nastave u oblasti IT industrije,  imali priliku da se upoznaju sa smerom za računarstvo i informatiku, a održano je i predstavljanje najuspešnijih sadašnjih i bivših učenika ove škole, kao i IT klastera. U Gimnaziji trenutno postoje četiri odeljenja IT smera, a u školskoj 2022/2023. godini biće upisana peta generacija učenika sa posebnim sposobnostima.

Prema rečima profesorice programiranja Snežane Žužić, programiranje se uči tokom prve, druge i treće godine, što predstavlja osnovnu bazu. “Ono što želim da napomenem i što mislim da je negde uvek najvažnije istaći za naše buduće učenike, jeste da mi počinjemo od samog početka. Neko predznanje je dobrodošlo, ali nije obavezno, tako da ćemo zajedno napredovati kasnije ka tim nekim složenijim zadacima, izazovima i projektima. Programski jezik koji učimo je C, kasnije se nastavlja C++ i redom ostali programski jezici u zavisnosti od predmeta koji se uči.”

Jasmina Dulić, profesorica matematike i odeljenski starešina IT odeljenja, ističe da su učenici uspešni ne samo u programiranju već i u ostalim stručnim predmetima, a zapažene rezultate ostvaruju iz matematike, fizike, srpskog jezika i istorije. “Vrlo su bili aktivni, takmičili su se u svim odeljenjima i postigli značajne uspehe na takmičenjima i prošlih godina. Ove godine su se tri učenika iz trećeg razreda IT smera plasirala na republičko takmičenje, takođe je jedan učenik iz četvrtog odeljenja bio uspešan u A i B kategoriji. Očekuje nas okružno takmičenje iz fizike, a očekujemo i rezultate sa okružnog takmičenja iz programiranja”, naglasila je Jasmina Dulić.

Idejni tvorac manifestacije “Otvorena vrata” bio je Matija Sabo Vojnić, učenik 3 razreda IT smera, koji je želeo da svoje buduće drugare upozna sa mogućnostima koje nudi ovaj obrazovni profil.

“Upoznali smo naše mlađe drugare sa planom i programom za IT smer, predstavili pojedine profesore, podelili smo iskustva sa njima, upoznali smo ih sa našim učenicima koji se takmiče iz matematike, fizike, programiranja i opštih predmeta, jer karakteristika ovog smera je što sem konkretnih znanja iz tih zvaničnih predmeta, daje i veoma široka opšta znanja. Svi koji upišu ovaj smer dobiće široka znanja iz IT oblasti i imaće priliku da budu deo sveta informacionih tehnologija”, istakao je Matija Vojnić Sabo.

Tokom prezentacije IT smera održan je i probni prijemni ispit iz matematike koji predstavlja preduslov za upis, na kojem su zapažene rezultate ostvarili učenici iz OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta, OŠ “Sonja Marinković” i OŠ “Matko Vuković”.