DruštvoAktuelno

„Da se ne zaboravi“

U četvrtak, 23. 03. u svečanoj sali Gimnazije “Svetozar Marković”, a u organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković” i Fondacije „Svetozar Miletić”- ogranak Subotica, održan je događaj pod nazivom „Da se ne zaboravi”.

Ovom prilikom priređen je prigodan program u kom su učestvovali đaci gimnazije ali i gosti, a isti je imao za cilj negovanje kulture sećanja, ali i podsećanje na sramno bombardovanje od strane NATO alijanse 1999.godine, kao i sećanje na stradale i prognane Srbe sa ognjišta- Kosova i Metohije.

Ljubica Bertović

Želeli smo da obeležimo ovaj dan. Povod je tužan i nesrećan ali ne smemo da zaboravimo ono što se dogodilo 1999. godine kao ni pogrom i stradanje Srba na Kosovu Metohiji. Gost večeri je Veselin Uzelac heroj sa Paštrika, ratno vojni invalid, koji je prisutnima ispričao svoju priču sa ratišta, rekla je Ljubica Bertović ispred Fondacije „Svetozar Miletić“ ističući da se trude da obeleže svaki značajan datum.
Pored dobre saradnje sa Gimnazijom u narednom periodu dogovaramo saradnju i sa predškolskom ustanovom Naša Radost kao i sa fondacijama koja imaju slična interesovanja poput naših.

Veselin Uzelac

Očuvanje tradicije kao i podizanje nacionalne svesti o tome ko smo i šta smo, odnono koji su naši koreni od velike je važnosti, rekao je Veselin Uzelac.
Ovaj ratni vojni invalid, Veselin Uzelac  kao dvadesetjednogodišnjak otišao je na redovno odsluženje vojnog roka, 1998. godine . Po završetku obuke prekomandovan je u Prizren a kao pripadnik 549. motorizovane brigade period Nato agresije provodi na Paštriku. 31. maja u reonu sela Šeh mahala NATO je posuo tepih bombe gde je među stotinu ranjenih bio i Veselin, kojem je zbog povrede amputirana noga.

Ljubav prema svojoj zemlji je velika ali u takvim momentima još je izraženija, rekao je Veselin koji je nastavio da se bori za državu kao reprezentativac u parastreličarstvu.