Treću godinu zaredom Ljutovo „mirisalo“ na pogače

Selo Ljutovo je i ove godine, na jedno poslepodne, bilo stecište ljubitelja prave domaće pogače – zvane i štrudlom. Na ovogodišnjem nadmetanju za najbolju pogaču učestvovalo je 75 pripadnica lepšeg pola, pored kojih je svoje majstorstvo odvažno pokazao i jedan sugrađanin.

Domaćice vične pravljenju domaćih pogača pričaju kako su to naučile pretežno od svojih majki, te da ih ovaj vojvođanski secijalitet često podseća na dane detinjstva. Iako je u svaku obgicu pored „tajnih“ kulinarskih sastojaka umešeno i pregršt ljubavi i truda, te je svaka za hvalu, tročlani žiri je imao zadatak da za najreprezentativnije izabere one koje su ispunjavale zadate kriterijume – dobar ukus, taman nadeva i meko testo. Tako je prvo mesto u kategoriji mak pripalo Ruži Juhas, drugo Eržiki Iršević, dok je trećeplasirana bila Anđela Moravčić.

U drugoj kategoriji, gde se ocenjivala najbolja pogača sa orahom, onu najukusniju je pripremila Daliborka Anišić, odmah iza nje po umeću je Ivanka Stanišić, a potom i Lidija Dudok.

Neodoljivi miris koji se širio Ljutovom, privukao je veliki broj posetilaca iz okoline i daljih mesta da dođu i probaju ovaj vojvođanski specijalitet.

„Drago mi je da smo od jedne male ideje uspeli da napravimo jednu ovakvu manifestaciju koja svake godine broji sve veći broj učesnika i sve veći broj posetilaca“ – zaključuje Nevena Veinović, organizatorka manifestacije „Pogačijada“.

Da je ova smotra svima znane domaće poslastice svake godine masovnija, i nastoji da postane brend Ljutova, istakla je, u ime Grada, Zagorka Panić menadžerka grada Subotice.

„Ovo je jedna manifestacija koja iz godine u godinu prerasta u sve veću manifestaciju. Grad će joj uvek pružati podršku. Ovo je prilika da uživamo u lepoti ovog mesta, u gastronomskim proizvodima i tradicionalnim jelima“ – rekla je Panićeva.

Ljutovačka pogačijada, održana je treću godinu zaredom u selu u kom većinski živi narod bunjevačke nacionalne manjine, čija je pogača, kako kažu, deo tradicije i kulture, od davnina.

„Rado smo se odazvali na ovu manifestaciju. Prvo zato što ona Ljutovo, a na bunjevačkom Mirgeš, čini živim i pokazuje po čemu je sve ovo selo bogato, a drugo jer se ovde čuva bunjevačka tradicija“ – kazala je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *