Nikad posećeniji Festival mlade rakije

Ljutovo je proteklog vikenda ugostilo nekoliko hiljada posetilaca, u okviru održavanja Festivala mlade rakije, koji iz godine u godinu prerasta u jednu od najposećenijih manifestacija na ovim prostorima. Ove godine prijavljeno je 304 uzorka iz čitave Srbije, a učestvovalo je 43 izlagača, kako iz okoline Subotice tako i iz drugih delova Srbije. Ponuda je bila raznovrsna, pa su posetioci imali mogućnost da probaju rakiju od kajsije, viljamovke, kruške, dunje, šljive, trešnje, višnje i drugog voća.

“Kada smo osnovali udruženje, mi smo u Statutu napravili cilj, a to je da podignemo svest građana o voćarstvu, kvalitetu voća, ali i što bolju, efikasniju i ukusniju proizvodnju rakije, što znači da bi krajnjem korisniku ili kupcu predstavili kvalitet rakije koji se stvarno pravi. Za 14 godina koliko se organizuje, manifestacija je definitivno opravdala očekivanja i postigli smo da napravimo mnogo bolji i veći kvalitet rakije, jer ljudi će sada pre kupiti litru neke rakije nego litru nečeg drugog, da ne kažem obojenog. Mi smo poznati po nekoj našoj autentičnosti da nemamo neku glamuroznost, a pošto se sledeće godine festival održava po 15. put, najverovatnije ćemo raditi na boljem nagradnom fondu”, kaže Saša Kopilović, organizator i predsednik Udruženja proizvođača i ljubitelja rakije “Subotička peščara”. „Mi se u porodici bavimo proizvodnjom rakije, a ono što je potrebno da biste proizveli kvalitetnu rakiju je da kupite kvalitetno voće. Ono mora biti vrhunski odrađeno I spremljeno. Naravno ono zavisi od toga kakva je godina“.

Treće mesto na festivalu osvojio je Milunović Darko sa rakijom od šljive, u kategoriji dunja drugo mesto osvojila je kompanija “Pure fruit”, dok je za pobednika proglašen Marin Skenderović iz Ljutova, koji ove godine po prvi put učestvuje na festivalu. On je kao glavnu nagradu osvojio kazan za kuvanje rakije od 100 litara.

“Proizvodnjom se intenzivno bavim oko četiri godine, a inače je to tradicija u mojoj porodici. Tajna dobre rakije je kvalitetno voće i ljubav. Razlog zašto se do sada nisam prijavio za učešće nemam, ali sam ove godine odlučio da i sa drugima podelim svoje proizvode i način na koji ja radim. Od mojih proizvoda bih preporučio sve, a najviše viljamovku, jer je posebna po ukusu, aromi i tradiciji ljutovačke rakije”, kaže Marin.

Žiri u sastavu prof. Ninoslav Nikićević, prof. Vele Tešević i Ljuba Stanković, ocenili su preko 300 uzoraka i odlučili da veliko zlato u kategoriji višnje osvoji Milunović Darko. Varađanin Zoran proglašen je najboljim proizvođačem u kategoriji kruške, dok je titulu najbolje rakije od kajsije dobio uzorak kompanije “Pure fruit”. U kategoriji jabuka najbolji je bio Prolić Rastko, a Valković Denis u kategoriji rakije od trešnje.