Uprkos lošem vremenu održana 2. “Pogačijada” u Ljutovu

Druga po redu „Pogačijada”, održana je, u subotu, 01. oktobra na prostoru ispred Doma kulture u Ljutovu. Iako je isprva izgedalo kao da će vreme poslužiti, pred sam početak otvaranja počeo je pljusak pa je samo otvaranje i kulturno umetnički program održano u Domu kulture gde je Gradonačelnik, Stevan Bakić pozdravio okupljene meštane. Manifestacija ima za cilj da održi običaje i tradiciju vašeg sela, a i da vas prikaže kao vredne domaćine, rekao je Bakić dodajući da će Grad Subotica nastaviti da ulaže i pomaže prigradska naselja, ne samo u komunalnim i infrastrukturnim projektima nego i kroz kulturne manifestacije poput ove.

Domaćica Ruža Juhas koja je za manifestaciju izložila svoju pogaču, kaže da dok za tradicionalne „fanke“ tajni recept postoji za štrudlu ili pogaču ga nema.

Mlako mleko, kvasac, šećer, brašno su osnovni sastojci ali po starinskom receptu uvek ju je dobro premazati sa mašću, kako bi ostala mekana. Pogaču sam sinoć ispekla i celu noć je ostavila da stoji umotana u čaršav, pa u ćebe i jutros kada sam ustala ona je i dalje meka.

I dok Ruža kaže da tajni recept ne postoji bilo je onih koji su satima, na kiši, čekali da kupe „pogaču“ kakvu ne mogu sami kod kuće da naprave ili je kupe u marketu.

Osim kulturnog, manifestacija je imala i humanitarni karakter, a u saradnji sa neformalnom grupom „Naše malo nekome je sve Subotica”, postavljene su kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za lečenje naših sugrađana Melinde Sabo, Leone Kovač i Lea Milića. Pogačijada je manifestacija kulturnog karaktera i njen cilj jeste promocija tradicionalnog kolača zvanog Pogača, ali i promovisanje ručnih radova, rukotvorina, zanata i proizvoda meštana ove mesne zajednice.