Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje između Srbije i Alžira

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, sastao se sa Nj.E. ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir Fatahom Mahrazom. U otvorenom razgovoru zaključeno je da između Srbije i Alžira vlada tradicionalno prijateljstvo i razumevanje i da je to dobra osnova za produbljenje saradnje na lokalnom nivou.

Bakić je ambasadoru predstavio sve privredne, investicione, turističke i kulturno – istorijske potencijale Subotice, a jedna od tema sastanka ticala se i saradnje regiona sa Alžirom. Inače, ukupna robna razmena između Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Alžira je u 2021. godini iznosila nešto više od 172 hiljade dolara, što je za 13,4 odsto manje nego u 2020. godini.

“Moramo intenzivirati saradnju, a konstatovali smo i da je neophodno da se potrudimo i da mora da dođe do zbližavanja lokalnih samouprava između našeg grada i jednog kojeg bude odabrala Njegova ekselencija, očekujemo taj predlog kako bi konkretizovali saradnju i napravili sledeće korake. Dotakli smo se i odnosa dveju država, tu moram da napomenem da su diplomatski odnosi između Srbije i Alžira uspostavljeni odmah nakon referenduma o nezavisnosti Alžira 1962. godine i do dan danas traju. Izrazio sam veliku zahvalnost za zalaganje primene Međunarodnog prava, za dosledan i čvrst stav u nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti države Kosovo, kao i principijelni stav i podršku po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”, naglasio je gradonačelnik.

“Brzo ćemo obavestiti Lokalnu samoupravu Grada Subotice o jednom gradu sa kojim bi mogao da se potpiše sporazum o bratimljenju i na koji način bi se produbila saradnja između ta dva grada na primer na polju kulture i turizma. Moram da istaknem veliku zahvalnost za istorijsku podršku Srbije Alžiru čak i pre naše nezavisnosti, jer je bivša Jugoslavija bila jedna od prvih država koja je priznala privremenu Vladu Alžira, u to teško vreme kada se i narod naše zemlje borio za nezavisnost. Potpuno je prirodno da imamo sjajne odnose zasnovane na prijateljstvu, solidarnosti, saradnji i zato Alžir podržava Srbiju u njenim nastojanjima da održi svoj teritorijalni integritet. Dve godine nakon Kovid krize, Srbija i Alžir će nastojati da poboljšaju trgovinu, jer je naša zemlja prvi trgovinski partner Srbije u Africi u smislu obima trgovine”, rekao je Nj. E. ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Fatah Mahraz.