Subotica: Gradonačelnik Bakić posetio trojke porodice Ambruš

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić posetio je danas porodicu Ambruš, supružnike Noemi (31) i Uroša (29) i njihove trojke: Novaka, Dunju i Vidaka, čiji su roditelji postali 30. avgusta ove godine. Bebe su na svet došle carskim rezom, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, a posle nešto više od mesec i po dana boravka na novosadskom Institutu za majku i dete stigle su u Suboticu i svoj dom. Gradonačelnik Bakić je, u ime Grada Subotice i lično ime, bračnom paru Ambruš čestitao prinove, poželeo i njima i njihovoj deci puno zdravlja i sreće u životu i predao im prigodne poklone. Nakon srdačnog razgovora sa presrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Grad Subotica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

Lokalna samouprava u skladu sa politikom Republike Srbije, koja je duboko posvećena poboljšanju demografske slike, prati i unapređuje mere pronatalitetne i populacione politike. Preduzimamo sve da se roditelji ohrabre za proširenje porodice, podstaknu da ovde ostanu i da svoju decu podižu u Subotici, kazao je gradonačelnik Bakić.

Podsetio je da je krajem jula ove godine doneo odluku da Grad Subotica od 1. septembra 2023. godine u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu.

Sufinansiramo i deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije našeg grada, čiji su roditelji ili drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu sa nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sredstvima iz gradskog bueta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Sredinom jula ove godine u subotičkoj Opštoj bolnici rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju. Sve to svedoči da lokalna samouprava nastoji da pruži što je moguće veću podršku porodici i roditeljstvu, rekao je Bakić.

Dodao je da lokalna samouprava, uz unapređenje mera pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih Subotičana.

Nedavno usvojenim drugim rebalansom budžeta Grada Subotice stvoreni su preduslovi da se započne nekoliko novih, za naš grad i sve naše sugrađane značajnih investicionih projekata. Među tim investicijama je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU ’Naša radost’, kao i rekonstrukcija i dogradnja dva objekta Mandarina i Sanda Marjanovićkoji rade u okviru ove ustanove. Za realizaciju ta tri projekta iz gradskog budžeta obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara, naveo je Bakić. Cilj lokalne samouprave je, istakao je, da se podsticanjem povećanja nataliteta i poboljšanjem kvaliteta života i u Subotici rađa što više dece.

Naša velika želja je da Subotica bude grad dece, grad mladih. Pored unapređenja mera koje se odnose na podršku porodici i deci, lokalna samouprava će i ubuduće preduzimati sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbedi najbolje moguće uslove za rad sa njima i njihovo sigurno i bezbrižno odrastanje, naglasio je gradonačelnik Bakić. On je, na kraju, supružnicima Ambruš još jednom čestitao na prinovama i poželo im da zajedno, sa puno ljubavi, strpljenja i pažnje podižu njihovo troje dece. Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji poručim da će na tom putu imati podršku i svog grada, i svoje države Srbije, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić. Uroš Ambruš se zahvalio gradonačelniku Bakiću na poseti i poklonima za koje je, kako je rekao, u kontaktu sa nadležnim gradskim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotrebniji.

Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na ovom lepom gestu i podršci koja nam mnogo znači. Bebe su začete u Ginekološkoj bolnici ‘Genesis’ u Novom Sadu, a rođene su carskim rezom, prevremeno, u 30. nedelji trudnoće, 30. avgusta ove godine na novosadskoj klinici ‘Betanija’. Na Institutu za majku i dete u Novom Sadu Novak i Dunja su bili do 17. oktobra, a Vidak do 19. oktobra. Sve se, srećom, dobro završilo. Ovo navodim zato što želim da, u ime svoje porodice i lično ime, izrazim zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju u tim zdravstvenim ustanovama, kao i lekarima i medicinskom osoblju u Subotici, na svemu što su učinili da se Noemi i ja ostvarimo kao roditelji i da nam naše bebe budu zdrave, istakao je ponosni tata Uroš. Noemi Ambruš je kazala da su bebe velika radost, ali i velika odgovornost, i da njihovo  odgajanje zahteva puno neprospavanih noći.

Bebe su dobro. Lepo napreduju, rastu i nisu zahtevne. Pomalo su nestašne. Odgajanje beba zahteva i mnogo odricanja. Ali, ništa nam nije teško. Presrećni smo. Uz puno ljubavi i pomoć baka, rodbine i prijatelja, mislim da ćemo se snaći. Važno nam je da ja naša kuća konačno puna i da su nam naše tri bebe žive i zdrave, rekla je radosna majka Noemi.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *