Svečano otvoreni 9. “Zavičajni dani”

U Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć su svečano otvoreni 9. “Zavičajni dani”. Program su otvorili mališani dečijeg hora “Iskončići”, koji su otpevali himnu “Bože pravde”, a u nastavku nastupili su sestre Jana i Elena Crnomarković, koje su izvele pesmu “Junaci sa Košara” i Nebojša i Bojana Brdarić iz Beograda, koji su se predstavili izvedbama tradicionalne muzike.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Stevan Bakić, istakavši da mu je izuzetna čast što je u prilici da u ime subotičke lokalne samouprave i u svoje ime zvanično otvori manifestaciju usmerenu na očuvanje i negovanje običaja i tradicije pripadnika srpskog naroda koji su iz drugih krajeva došli u Suboticu i ovde izgradili svoj novi dom.

„Pored važne uloge koju imaju u čuvanju i jačanju veza sa našim sunarodnicima koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona,  značaj „Zavičajnih dana“ ogleda se i u činjenici da oni nisu samo kulturno-umetnička manifestacija i pokazatelj bogatstva srpske kulture, već i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju. Lokalna samouprava će i u godinama pred nama podržavati Zavičajne dane, kao i druge manifestacije koje neguju tradiciju i kulturu sećanja. Verujem da će ova manifestacija još dugo afirmisati kulturne vrednosti zavičajnih udruženja i srpskog naroda u celini, i da će i ubuduće promovisati zajedništvo i međusobno uvažavanje”, rekao je gradonačelnik.

U svom obraćanju, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga Miroslav Karan, podsetio je da tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice. „Srbi su narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zbog toga su mnogi običaji kod Srba tokom dugog vremenskog perioda izgubljeni, ili potisnuti. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog entiteta, prisutna je izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života”, kazao je Karan.

Gost na otvaranju bio je i književnik Tode Nikoletić, kome je Miroslav Karan uručio povelju za ogroman doprinos srpskoj književnosti i sveukupno stvaralaštvo, a s obzirom na to da se u okviru ove manifestacije koja ima i humanitarni karakter tradicionalno dodeljuje i nagrada za najbrojniju srpsku porodicu, prigodan poklon predat je Dejanu i Slađani Miljković koji imaju šestoro dece.

Danas će na Trgu nastupiti kulturno – umetnička društva iz Bačke Topole, Sente, Stanišića, Busije, Čuruga, Kljajićeva, Mladenova, Srbobrana, Gajdobre i Subotice, a od 21 čas Danica Crnogorčević, poznata pevačica etno pesama. Sutra, 10. septembra, Subotičani će imati priliku da prisustvuju koncertu grupe “Sinovi Manjače”, a manifestacija će biti zatvorena nastupom Dejana Petrovića i Big benda. U slučaju lošeg vremena, program će se održavati u fiskulturnoj sali Tehničke škole “Ivan Sarić”.