DruštvoAktuelno

Nova poskupljenja u najavi – poskupljuje gradski prevoz, voda, parkiranje, odnošenje smeća…

Ukoliko Gradsko veće na sednici koja treba da se održi 28. decembra, odobri povećanje cena koje je zatražilo osam javnih i javno-komunalnih preduzeća, građani će od februara naredne godine pojedine usluge plaćati skuplje, u proseku od 10 do čak 35 odsto.

Poskupljenje je između ostalih zahtevalo JP “Subotica-trans” – karta u javnom gradskom prevozu bi trebalo da poskupi za 10 dinara, a povećaće se i cena mesečnih karata, kao i prevoz u prigradskom saobraćaju. JKP “Čistoća i zelenilo” zatražilo je poskupljenje cene upravljanja komunalnim otpadom, a poskupeće i cena usluga JKP “Dimničar”, JKP “Pogrebno” i JKP “Subotičke pijace”. JKP “Stadion” zatražilo je veće cene ulaznica na svoje sadržaje, JKP “Vodovod i kanalizacija” čiste vode, kao i usluge odvoženja i prečišćavanja otpadnih voda, dok je JKP “Parking” zatražilo podizanje cene parkiranja u gradskim zonama.

Govoreći o najavljenim poskupljenjima koje su za svoje usluge zatražila pojedina javna i javno – komunalna preduzeća, gradonačelnik Stevan Bakić je istakao da Lokalna samouprava mora da prati situaciju na globalnom nivou, što je i glavni razlog zbog kojih dolazi do poskupljenja određenih usluga.

“Na povećanje cena uticala su tri glavna parametra, to su poskupljenje energenata, električne energije, rast cena na malo, poskupljenje građevinskog materijala i svih drugih usluga i na kraju imamo povećanja plata u javnom sektoru. Jedan od razloga je i taj što određena preduzeća cene svojih usluga nisu podizali u poslednjih 10 godina. Zbog obezbeđivanja daljeg funkcionisanja tih preduzeća i čitave lokalne administracije moralo je doći do ove korekcije od 10 do negde i 35 odsto, u zavisnosti o kojim kategorijama i pozicijama se unutar preduzeća radi, da bismo obezbedili funkcionisanje Grada u globalu”, objasnio je gradonačelnik.