Svečano obeležen Dan bolnice

U subotu, 01. oktobra svečano obeležen Dan bolnice. Gradonačelnik, Stevan Bakić čestitao je zaposlenima na hrabrosti i požrtvovanju koju svakodnevno iskazuju u odbrani života i zdravlja svojih sugrađana.

Lepa je slika koju danas vidim ovde i ne mogu da opišem koje mi je zadovoljsrvo što sam danas ovde sa vama, herojima grada a posebna je čast što mogu da vam se obratim i da vam čestitam 181. godinu postojanja i rada. Ono što sma mogao da uradim za vas i bolnicu to je da Vam je vratim u ruke, da Vi odlučujete i da njome upravljate, rekao je Bakić dodajući da je Grad za dopunu projekta za rekonstrukciju bolnice ove godine izdvojio 50 miliona dinara. U toku je javna nabavka za odabir projektanta koji će da otkloni nedostatke a naredne godine očekivano je da se krene u rekonstrukciju, vrednu preko 40 miliona evra, kako bi Grad dobio moderan, savremen, regionalni klinički centar. Naši sugrađani ne prepoznaju republički, pokrajinski i lokalni nivo vlasti nego svi dolaze kod mene i treba tako da bude i to treba razumeti a ako se ponovo dogodi da me građani upozoravaju na stanje u bolnici – moraću da reagujem.  Imate potencijal i vi to možete. Potrebno je samo lične sujete gurnuti u stranu i raditi za opšti interes građana.

Saša Dželebdžić, direktor Opšte Bolnice česitao je zaposlenima Dan bolnice a potom se zahvalio Republici Srbiji, Pokrajini i Gradu na majčinskom odnosu koji neguju kada je u pitanju ova institucija. Tačno je da bez državnog sistema ne može ništa da se formira a pojedinci su u tome dali ogroman doprinos. Država Srbija prema nama se odnosi majčinski a samo za 2022. godinu dobili smo 120 miliona dinara i savremenu opremu: hirurške laparoskopske stubove, ortopdeske stuboce, aparat za oftamologiju kao i inkubatore za neonatologiju, ginekološke stolove, stolice, lampe i još mnogo toga. Grad nam je za izmenu i dopunu dokemntaciju izdvojio 50 miliona dinara  i nema sumnje da kad za to dođe vreme i mi uđemo u proces rekonstrukcije bolnice nećemo ući spremni da odgovorimo na sve infrastrukturne izazove koji nas očekuju, rekao je Dželebdžić dodajući da sa Gradonačelnikom sarađuje na dnevnom nivou, u zajedničkoj misiji da svi pacijenti budu zbrinuti na najbolji mogući način kao i da lekari imaju uslove za rad odnosno da se neguju kolegijalni i ljudski odnosi.

Svečanosti su pored Gradonačelnika prisustvovali Načelnik SBO, direktorica RFZO, direktori Domova zdravlja u Subotici i Kanjiži, predsednici Upravnog i Nadzornog odbora kao i brojni medicinski radnici.

U Subotici krajem 18. veka i početkom 19. veka javljaju se prve ideje za izgradnju primerene zdravstvene ustanove. Bolnica je isprva imala 20 kreveta, sobu za rekovalescente i bunar u dvorištu a nakon prvog proširenja 1868. godine raspolagala je i sa smeštajem za oftamološke pacijente kao i sa tro prostorije za umobolne pacijente. Imala je i praonu, mrtvačnicu i salu za obdukciju. Brigu o bolnici vodio je grad, a primetna je velika uloga i gradonačelnika jer je svako ko je bio primljen u bolnicu morao imati njegovo odobrenje. dr Vajs Ignjac (1888-1894) energično pokreće pitanje izgradnje nove bolničke zgrade koje na žalost nije dočekao. Nova bolnička zgrada raspolagala je sa 160 bolničkih kreveta i u to vreme bila je jedna od modernijih u Evropi. 1961. godine počela je izgradnja paviljonskog bloka sa osam spratova i objektima koja je završena 1971. godine uz doprinos sugrađana i sugrađanki. Sa radom je počela 1972. godine a raspolagala je sa 850 kreveta.

Danas Opšta bolnica raspolaže za 670 postelja. U njoj je zapsoleno 215 lekara od toga 132 lekara specilista, 59 specijalizanata , 24 klinička lekara i veliki broj mladih lekara. Imamo pet farmaceuta, 12 zdravstvenih saradnika, pet doktora nauka, osam magistara, i 752 zaposlenih kao medicinsko osoblje visoke i srednje stručne spreme, 184 pomoćnih tehničkih radnika i 46 adminsitrativna radnika.

Opšta bolnica ima dugu tradiciju i velike uspehe. 1939. godine započeta je prva radio terapija u Subotici, jedna je od prvih bolnica gde su izvedene laparoskopske hirurške operacije. 2017. godine izvedena je prva kateterizacija srca a pre desetak dana u Opštoj bolnici Subotica izvedena je i prva vantelesna oplodnja.

Povelje u znak zahvalnosti za rad na Dan bolnice dobili su: dr Zoran Gojković -Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Saša Gravorac – predsednik UO Opšte bolnice, dr Nebojša Rakić, dr Ištvan Šebešćen, dr Branislav Vidačić, dr Zoran Sigmund, dr Aleksandar Bokan,, dr Mihajlo Cvik, dr Pavle Crnković, dr Sonja Manigoda, dr Kornelija Šefer, dr Gizela Palinkaš, Ruža Rađenović, diplomirani pravnik, Branislava Cigale, medicinska sestra.