DruštvoAktuelno

Ekipa OŠ “Vuk Karadžić” iz Zvečana pobednik ovogodišnjih “Palićkih notica”

Na Letnjoj pozornici na Paliću, juče je po drugi put održan Festival muzike i plesa “Palićke notice”, koji je okupio preko 200 mališana iz masovnih i specijalnih škola iz Zvečana, Niša, Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Zrenjanina, Kikinde, Banja Luke i Subotice, koji su se u 14 takmičarskih ekipa nadmetali u izvođenju hitova 80-tih godina. Festival ima za cilj razvoj inkluzivne svesti i osnaživanju dece sa smetnjama u razvoju.

“Bilo je napeto tokom priprema, bilo je mnogo muka oko organizacije, ali sve se na kraju upakovalo u jedan dobar program i druženje”, istakla je koordinator projekta Vesna Rašeta.

Na takmičenju su ove godine po prvi put učestvovali mališani iz škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović iz Beograda, koji nisu krili oduševljenje što imaju priliku da posete Palić i učestvuju na festivalu. “Mi smo došli zajedno sa decom iz susedne škole “Sonja Marinković”, mališani imaju svoj bend, svirali su pesmu “Sve što nam je potrebno je ljubav” od grupe Bajaga i instruktori, a deca iz škole sa kojom nastupamo pripremili su plesnu tačku. Oni vole nastup i druženje i jedva su čekali da dođu. Lepo im je ovde na Paliću, osetili su atmosferu i ovo će im sigurno biti jedan nezaboravan doživljaj”, istakla je direktorica škole Jelena Vukić.

Gradonačelnik Stevan Bakić istakao je da je ponosan na ovaj festival i vrednosti koje neguje i promoviše. “U odnosu na prošlu godinu, festival je prerastao i prevazišao nacionalne regionalne okvire i posvećen je inkluziji i oživljava decu sa smetnjama u razvoju. Grad Subotica je uvek bio i uvek će biti partner ovog festivala i želimo dugi niz godina da traje i da što više dece bude uključeno u njegovu organizaciju”, istakao je gradonačelnik.

Žiri koju su činili direktorica Muzičke škole Dragana Nikolić profesorica Čikoš Kristina, direktorica baletske škole “Raičević” Natalija Raičević, Saša Gravorac, učenica generacije Muzičke škole Danijela Zvekić i učenik OISŠ “Svetomir Bojanin” Nebojša Petrić, koja je i organizator ovogodišnjeg festivala, doneo je odluku da za najbolji muzički nastup proglasi ekipu Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ i Osnovne škole „Sonja Marinković“ iz Beograda, a za najbolji scenski nastup ekipu Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika „Vuk Karadžić“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Sombora. Za pobednika ovogodišnjeg festivala izabrana je ekipa Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zvečana.