Subotica sprovela najveći broj aktivnosti na temu povećanja bezbednosti u saobraćaju

Na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici, koja je po 17. put održana u Vrnjačkoj Banji, grad Subotica dobio je priznanje za najaktivniju lokalnu samoupravu u protekloj godini, koja je prema mišljenju stručnjaka sprovela najviše edukativnih i drugih aktivnosti na povećanju bezbednosti saobraćaja.

Kako objašnjava Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, Međunarodna konferencija predstavlja nešto jedinstveno, jer celokupna zajednica koja se bavi bezbednošću u saobraćaju je prilično mala i upravo ona, kao događaj koji se održava svake godine, predstavlja najveću manifestaciju u toj oblasti, na kojoj su prisustvovali različiti izlagači, predstavnici lokalnih samouprava i preduzeća zaduženih za bezbednost saobraćaja, koji su plasirali proizvode, predstavili rezultate do kojih su došli, trendove u svetu po pitanju bezbednosti, kao i preporuke i načine za njeno povećanje.

“Naravno da znači kada jedna takva zajednica prepozna lokalnu samoupravu, u ovom slučaju konkretno naš grad, da smo u 2021. godini napravili taj iskorak našim radom. Mi smo se prošle godine opredelili da idemo u susret tom najnovijem pristupu, a to je da se što više radi na svesti svih kategorija učesnika u saobraćaju, odnosno želimo da podignemo svest o bezbednom učešću u saobraćaju, da edukujemo ljude o opasnostima koje prete ukoliko se nebezbedno ponašamo. Na taj način smo i brendirali savet i organizovali različite edukacije, pokrenuli određene vidove foto kampanje. Tako želimo da dopremo do što većeg broja ljudi, odnosno da svaki dan se u nekom trenutku na bilo koji način negde susretnete sa temom bezbednosti u saobraćaju. To smo prošle godine započeli, ove godine ćemo da intenziviramo taj vid kampanja i moram da kažem da mi je jako drago što smo prepoznati od strane te konferencije na ovom polju i sada je to i obaveza da nastavimo dalje”, ističe Pantelinac.

Ove godine u planu je sprovođenje edukacije svih kategorija učesnika u saobraćaju u koje će biti uključeni i vozači kamiona, biciklisti, pešaci, deca putnici u saobraćaju i roditelji. I tokom 2022. godine nastaviće se saradnja sa Dečijim pozorištem u pripremi video materijala u kojima će učestvovati i deca, koji će se baviti lokalnim temama bezbednosti u saobraćaju iz ugla naših najmlađih sugrađana.

“Posvetili smo posebnu pažnju deci jer ne želimo da izgubimo generaciju kojoj bismo pričali o bezbednosti u saobraćaju. Želimo da tu svest formiramo u najranijem mogućem detinjstvu. Ipak su to deca koja kreću u školu, tada su najzainteresovanija i najviše uče i želimo da radimo na formiranju njihove svesti o toj temi. Naravno, ne želimo da zanemarimo i druge kategorije, ali za početak deca mogu da budu jako dobri edukatori svojim roditeljima, pa eto primera radi, kada naučimo dete da nije dobro koristiti mobilni telefon u vozilu, ne verujem da će baš neki roditelj u prisustvu svog deteta, kada mu ono to kaže nastaviti da koristi isti. Ne razmišljamo samo o radu na podizanju svesti o bezbednom učešću u saobraćaju, radićemo i na nekim infrastrukturnim projektima, kako da pristupimo rešavanju određenih problema u gradu. Čekamo da se završi projektovanje saobraćajnog poligona za polaganje vozačkog ispita, što je jedna od ključnih stvari, sa druge strane očekuje nas postavljanje displeja na ulaze u grad, a nastavićemo i pojačano obeležavanje zona škola, kako bi horizontalna i vertikalna signalizacija bila što vidljivija, a samim tim da upozorimo učesnike u saobraćaju da je i dalje potrebno najpažljivije se ponašati upravo na tim lokacijama”, naglasio je naš sagovornik.