Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja danas posetio Suboticu

U okviru Kampanje za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, danas je u Subotici gostovao karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije. Na početku Korzoa, u prepodnevnim satima postavljeni su simulatori čeonog sudara, prevrtanja vozila i simulator vožnje u pijanom stanju, a zainteresovani građani imali su priliku da vide kako alkohol i brza vožnja, koji se smatraju najčešćim uzročnicima saobraćajnih nezgoda, utiču na upravljanje vozilom.

Kako je rekao Mirko Koković iz kabineta direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, cilj ovakvih aktivnosti je povećanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju, prvenstveno o ulozi i značaju sigurnosnog pojasa, s obzirom na podatak da procenat korišćenja istog nije na zadovoljavajućem nivou. “Negde oko 86 odsto građana koristi pojas na prednjem sedištu, dok tek svaki peti putnik na zadnjem sedištu koristi pojas na zadnjem sedištu. Prošle godine 67 vozača, 44 putnika i troje dece je stradalo u saobraćaju zbog toga što nisu koristili sigurnosni pojas. Tu su i pijane naočare, gde građani mogu da vide koliko slabi percepcija kada su pod dejstvom alkohola, a upravljaju vozilom. Uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda na prvom mestu je brzina, zatim je alkohol, pa je iz tog razloga značajan taj simulator vožnje u pijanom stanju. Generalno, ova akcija prvenstveno je namenjena mladim licima sada u periodu maturskih proslava, jer svake godine petinu od ukupno stradalih na putevima u Srbiji čine mlada lica”.

“Savet za bezbednost saobraćaja nastavlja ove godine promotivne aktivnosti na temu bezbednosti saobraćaja. Prošle nedelje smo imali aktivnosti vezano za maturante, ove nedelje nastavljamo akciju posvećenu učesnicima u saobraćaju koji voze mopede i bickle, kao i vozačima komercijalnih vozila sa dve kampanje u isto vreme, ali i sa trećom, simulatorom određenih situacija namenjenom deci 1. razreda u osnovnim školama, koji će biti prikazan u dve škole, OŠ “Jovan Mikić” i “Ivan Goran Kovačić”. Grad je obezbedio u trajno vlasnišvo dva simulatora za koje ćemo dobiti obuku određenih lica u Gradskoj upravi, koji će kasnije obučavati učitelje u školama, tako da tu kampanju možemo i ubuduće da ponavljamo”, istakao je Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Subotice.