DruštvoAktuelno

Subotički vozači najviše u Srbiji koriste mobilni telefon tokom vožnje

Subotičani koji su se juče zatekli u centru grada, imali su priliku da prisustvuju akciji promocije bezbednosti saobraćaja, koju su u okviru programa proslave Dana grada organizovali Savet za bezbednost grada Subotice i Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Među njima je bio i Matija Glončak, koji je vozač više od 20 godina. Kako kaže, bio je to interesantan test da se vidi na koji način vozači mogu da se zaštite u saobraćaju i koliko je pojas važan faktor za bezbednost. “Na ovim testovima zapravo se vidi koliko je važno korišćenje sigurnosnog pojasa, jer ukoliko niste imali takvu situaciju ranije, onda ne možete ni da znate koliko je to važno. Ja vezujem pojas uvek i na sreću do sada nisam imao negativnih iskustava, a ovakve simulacije pokazuju koliko čovek zaista može da se povredi”, kaže naš sagovornik.

Prema rečima Branka Stamatovića, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, pozitivni pokazatelji su da 89,7 odsto vozača u našem gradu koristi sigurnosni pojas, što je iznad republičkog proseka, dok je upotreba sigurnosnog sedišta za decu u naselju 75 odsto. Međutim, ono što je negativno je česta upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, koji se prema statistici duplo više koristi nego u drugim lokalnim samoupravama.

“Agencija za bezbednost saobraćaja ima dobru saradnju u prethodnom periodu sa Lokalnom samoupravom Grada Subotice i lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja koji realizuje i neke inovativne programe. Ideja postojanja ovih simulatora je da u kontrolisanim uslovima shvatimo na koji način nas sigurnosni pojas zaista i štiti. Najveći njegov efekat vidi se usled prevrtanja automobila”, dodao je Stamatović.

Gradonačelnik Stevan Bakić naglasio je da je Subotica kao jedna od najaktivnijih lokalnih samouprava, prošle godine dobila priznanje za promociju bezbednosti saobraćaja.

“Priznanje nas tera da na što interesantniji i realniji način ukažemo na sve one negativne stvari koje mogu da nas zadese u saobraćaju, a kojih nismo svesni. Ovom akcijom želimo da probudimo svest naših građana na posledice saobraćajnih nezgoda, naročito na ovim simulatorima na čeoni udes i prevrtanje i upotrebu pojasa u tim situacijama. Grad Subotica će i dalje poklanjati pažnju bezbednosti u saobraćaju i raditi na buđenju savesti naših građana, apelovati na primenu svih saobraćajnih pravila, jer to je kultura saobraćaja i na neprimenjivanje svih bezbednosnih mera. Povrede u saobraćajnim nezgodama više nisu stvar pojedinca, to je problem čitavog društva, jer smo kao zajednica odgovorni za sve one sa telesnim povredama, jer kasnije moramo da im obezbedimo nesmetano kretanje i da im ukažemo na medicinsku rehabilitaciju i da ih što više bodrimo da su kao članovi naše društvene zajednice i dalje potrebni i korisni”, rekao je gradonačelnik.