Subotica domaćin Građevinijade i Stud Fest-a

Subotica će narednih nekoliko dana biti domaćin dve manifestacije, koje će okupiti oko 1.500 mladih kako iz Srbije, tako i iz zemalja u okruženju. Reč je o 47. Građevinijadi i muzičkom festivalu “Stud fest”.

Građevinijada, tradicionalna naučno – sportska manifestacija počinje sutra, 12. maja na Paliću, a trajaće do ponedeljka, 16. maja. Kako objašnjava Miroslav Karan, predsednik Saveza studenata Građevinskog fakulteta u Subotici, ova manifestacija održava se svake godine na drugoj lokaciji i predstavlja skup svih građevinskih, geodetskih i arhitektonskih fakulteta zemalja iz regiona. “Zemlje koje su do sada potvrdile svoje učešće su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Bugarska i Srbija kao domaćin. Učestvovaće ukupno 20 fakulteta iz najvećih gradova ovih zemalja, čiji studenti će se takmičiti u znanju i sportu. Dosadašnje Građevinijade održavale su se na obalama Crnog i Jadranskog mora, a značaj njenog održavanja na Paliću je jer želimo da pokažemo njegov turistički potencijal, kako bi  stao rame uz rame sa popularnim turističkim destinacijama na primorju”.

Zvaničan program počeće na Peščanoj plaži u 14 časova, a nastavlja se takmičenjima u petak, subotu i nedelju. Što se tiče sportskih aktivnosti, studenti će predstavljati svoje fakultete u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, stonom tenisu i šahu, a takmičenja iz oblasti znanja biće vezana za predmet građevinske, geodetske i arhitektonske struke.

“Na ovaj način želimo da pokažemo da je Subotica grad mladih i da sa manifestacijama koje organizujemo podignemo kvalitet života mladih u našem gradu. Cilj nam je da Suboticu predstavimo kao dobrog domaćina i da odavde studenti koji dođu ponesu samo lepe uspomene i da nam se sutra vrate”, dodaje Karan.

 Muzički festival “Stud fest” održaće se od 12. do 15. maja. Miljan Bošković organizator, ističe da će isti ove godine ugostiti poznate kako domaće tako i strane izvođače, a program je zamišljen tako da obuhvati što više muzičkih pravaca, koji će biti podeljeni po danima na četiri bine. “Ovogodišnji line up Stud Fest-a su poznata muzička imena Andrew Meller, Nico Moreno, Raffa FL, Somewhen i Xenia, odlični live izvođači Fox, Surreal, Tam, Micka Lifa, kao i rok bendovi Odliv mozgova i Tribute bend RHCP. Takođe tu su i nezaboravne studentske žurke za sve one ljubitelje plesa i malo drugačijeg muzičkog pravca, već oprobana žurka “Dragi Bravo” kao i razne tematske žurke koje će predvoditi naši lokalni DJ-evi”.

Deo festivala održaće se na Peščanoj plaži na Paliću, gde će se održavati dnevne žurke i one će biti besplatne za sve posetioce i trajaće od 14 do 19 časova, dok će se večernji program održati u prostoru nekadašnje Druge kasarne na Segedinskom putu od 21 čas. “Pored muzičkog festivala biće organizovani i društveno odgovorni projekti, čija ovogodišnja tema će se ticati ekološko – stambenih objekata, u okviru kojih će profesor sa Građevinskog fakulteta Milan Kekanović držati tribinu i voditi diskusiju sa studentima o prednostima i manama istih”, dodao je Bošković.

Cena dnevnih ulaznica zavisi od muzičkog programa, a njihova cena se kreće od 1.050 do 1.150 dinara, dok je cena za sva četiri dana festivala 2.350 dinara. Ulaznice se mogu kupiti putem sajta StudFesta ili putem sajta Gigstix.

Prema rečima Nataše Aleksić, članice Gradskog veća za omladinu i sport, na realizaciju ova dva događaja čekalo se pune dve godine. “Što se tiče obe manifestacije, one su podržane od strane Grada i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. O njihovom značaju ne moram ni da govorim, ako kažemo da će biti oko 1.500 mladih jasno nam je koliko to znači za promociju našeg grada i turizma generalno. Ono što sam sigurna je da će Subotica sigurno opravdati ulogu dobrog domaćina”, rekla je ona.