Predstavljena nova web stranica ZKVH

Danas je u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavljena nova web stranica ove ustanove. Adresa https://zkvh.org.rs/ je redizajnirana, obogaćena novim sadržajima, ali i optimizovana sa sadašnjim trendovima u informacionim tehnologijama, kako bi svi koji koriste tablete i mobilne telefone mogli da lakše pristupe i pregledaju njen sadržaj.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osnovan je 2008. godine, a počeo je sa radom godinu dana kasnije i od samog početka ima web stranicu koja je bila funkcionalna punih 13 godina, što je, kako ističe autor koncepta nove stranice i njen administrator Josip Bako, u digitalnom okruženju prava večnost.

“Stranica je u raznim funkcijama bila zastarela zato što nije bila optimizovana za sve veličine ekrana koje su danas popularne, poput tableta, mobilnih telefona, tako da je to bio prvi naš input da je potrebno prilagoditi i ljudima koji pristupaju sadržaju na internetu i preko tih uređaja i platformi. Rad na stranici je trajao duže nego što smo očekivali, jer je stara bila izuzetno kompleksna. Naša stranica nije takva da predstavlja samo ustanovu, to je samo jedan segment, a drugi segment je predstavljanje celokupne kulturne scene Hrvata u Srbiji, tako da se na njemu nalaze popisi svih manifestacija, ustanova kulture, imamo veliku bazu digitalizovane baštine gde se nalazi stara periodika, stare knjige i bilo je potrebno sve to sačuvati i preneti na novi sajt, a na kraju obogatiti ga sa novim sadržajima. Ono što je novo je kulturna mapa, koja sadrži sve manifestacije i udruženja kulture koja postoje na teritoriji Srbije. Dodali smo i novi deo koji se odnosi na kulturnu baštinu, koju želimo kasnije dopunjavati sa segmentima tradicionalne kulture kao što su stari zanati, člancima o narodnoj nošnji, a sve je podeljeno na regionalne entitete. Tu je i materijalna kulturna baština, koja ranije nije bila zastupljena na taj način, pa smo stavili etno kuće, sakralne objekte, te stranice su tek započete i to ćemo proširivati, a imamo ii deo koji se odnosi na nematerijalnu kulturnu baštinu, koji ćemo realizovati u okviru projekta koji smo dobili u saradnji sa Republikom Hrvatskom, a moći ćemo da povezujemo i sadržaj sa YouTube platformom u okviru članaka”.

Kako je istakao Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, internet stranica ove ustanove je zapravo web portal kulture Hrvata u Vojvodini, koja je bogata, prisutna više vekova i kultura o kojoj se malo zna, ne samo kada je u pitanju sadašnjost nego i istorija. “U tom smislu, mislim da na taj način dobro nadomešćujemo tu prazninu da sa sadržajima koji su objavljeni možemo i više nego jasno govoriti o tome šta je naše nasleđe ovde u Vojvodini i šta je ono što kao savremena u praksama postoji i kada su u pitanju hrvatska udruženja kulture, koja su najbrojniji i najmasovniji deo naše kulturne prakse, pa do onoga što postoji kao nauka koja je još uvek nedovoljno razvijena ili ono što se tiče rada zavoda. Sajt je u prostoru kulture i uopšte hrvatske zajednice u Srbiji najbogatiji informacijama i svako ko želi saznati informacije o hrvatskoj sadašnjosti ili prošlosti može sada na našim stranicama. Mislim da smo napravili iskorak u smislu njegovog tehnološkog osavremenjavanja, možete ga pratiti na mobilnim telefonima, možete ga lako pregledati i tražiti sadržaje, pratiti šta se recimo dešava u segmentu muzike, nematerijalne kulturne baštine…”.