Nova ploča na zgradi ZKVH-a

Prе petnaest godina, 29. marta 2008. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, kao suosnivač, potvrdilo je odluku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (od 10. marta 2008.) o osnivanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata kada je osnovana prva profesionalna ustanova u području kulture hrvatske zajednice u Srbiji, koja se finansira iz budžeta AP Vojvodine. Od ove godine ovaj dan će biti obeležavan kao Dan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a ovim povodom postavljena je nova ploča s nazivom ove institucije i svečano otkrivena u prisustvu predstavnika osnivača, hrvatskih profesionalnih institucija te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

Osećam Zavod kao epicentar kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, a to znači da je to Centar u kojem, i oko kojeg i s kojim se okreću brojne aktivnosti i manifestacije, rekla je v.d. direktorica Zavoda, Katarina Čeliković i zahvalila se  Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i aktuelnom predsedniku Tomislavu Žigmanovu koji je i sam učestvovao u osnivanju i radu ustanove.

U ime pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragane Milošević njen zamenik Goran Kaurić je pozdravio prisutne i rekao kako se ponosi što je 2008. bio deo pokrajinske skupštine kada je usvojena istorijska odluka o osnivanju pet zavoda. Poručio je kako se u radu trebaju “kao zajednica i kao institucije koje predstavljaju sve Hrvate u Srbiji snažnije, jače i smelije obraćati Pokrajinskoj vladi sa svojim zahtevima jer potrebe su velike”. Rekao je kako je produkcija hrvatske tri institucije velika i da su zbog toga potrebni i bolji uslovi rada te da će i on lično raditi na tome u Pokrajini.

U ime HNV-a kao suosnivača Zavoda obratila se predsednica Izvršnog odbora Karolina Bašić, koja je čestitala jubilej i rekla kako je HNV ponosan na “vrlo uspešno, ustrajno i temeljno delovanje Zavoda na očuvanju i razvijanju kulture Hrvata na ovim prostorima” i da će se i dalje truditi da budu podrška u tome.

Sekretar ZKVH-a Josip Bako podsetio je na podršku Hrvatske u radu Zavoda, a konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina preneo je pozdrave veleposlanika Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića i generalnog konzula u Subotici Velimira Pleše te je poručio kako je najvažnije biti vidljiv.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i donedavni direktor ZKVH-a Tomislav Žigmanov, čestitajući jubilej podsetio je kako je Zavod po odluci osnivača »osnovan radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, a temeljna je programska misija sadržana u radu na, stručnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima u području kulture vojvođanskih Hrvata, zatim menadžmentu i edukaciji u kulturi te u podsticanju, organizovanju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske zajednice u Vojvodini«.

Poručio je kako je od osnivanja Zavod tako određenu programsku platformu od strane osnivača uspešno ostvarivao, a i danas je s velikim uspesima nastavio ostvarivati »pronašavši uravnotežen odnos kako prema istraživanju i prezentaciji bogate kulturne i uopšte istorijske baštine, tako i prema produkciji i podršci onome delu koji postoji u sadašnjosti u obliku kulturnog i umetničkog stvaralaštva unutar hrvatskih udruženja, ali i među pojedinacima u području kulture.