Predstavljen projekat “OsnaŽena, ona može sve”

Subotica je bila domaćin skupa na kojem je predstavljen projekat “OsnaŽena, ona može sve”, namenjen ženskom preduzetništvu. Projekat se sprovodi u okviru StartUp akademije i u njega je uključeno 300 žena iz deset gradova Vojvodine.

Kako bi saznala na koji način može da poboljša svoje poslovanje i možda promeni neke dosadašnje korake u svom privatnom biznisu, na konkurs se prijavila i naša sugrađanka Jastra Dimitrijević, koja je pre nepunih godinu dana otvorila sportsko udruženje.

“Odlučila sam se za ovu akademiju na nagovor prijatelja, s obzirom na to da sam oko godinu dana u poslu i volela bih da vidim šta to dodatno mogu da unapredim, šta je ono što sada radim, da li to moglo nešto bolje…Program mi se dopao, jer vidim da se ovde žene preduzetnice podstiču, što mi se jako sviđa”.

StartUp akademija podrazumeva edukaciju žena iz oblasti preduzetništva i menadžmenta za mikro, mala i srednja preduzeća, objašnjava dr Indira Popadić, poslovni konsultant i mentor. “Cilj ove akademije je da se žene osnaže, edukuju i nauče koji su to početni koraci za otvaranje, da li preduzetničke radnje ili društva sa ograničenom odgovornošću, zavisi o kojoj delatnosti je reč. Trajanje obuke je dva meseca, biće omogućeno uživo gledanje putem Zoom aplikacije u svih 10 gradova, kako bi bilo jednostavnije i lakše, a svečana dodela diploma održaće se 10. aprila u Novom Sadu”.

Osnaživanje žena da se bave privredom i razvijanje preduzetničkog duha je jedan od novih pravaca kojim će se Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam baviti u narednom periodu, istakao je pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević. Prema njegovim rečima, ovo je jedna od značajnih aktivnosti, nakon koje će se krenuti u smeru promocije digitalizacije privrede.

”Hoćemo našim privrednicima da objasnimo šta su veliki tokovi u svetskoj privredi i da su moderne tehnologije veoma važne. Nastavićemo sa posebnim programom jačanja Roma kao preduzetnika, a na Poljoprivrednom sajmu će po prvi put biti predstavljeni upravo oni kojih inače ima jako mnogo u Srbiji. Težište sekretarijata je da pomažemo finansijski naše subjekte, a pomeramo ga ka edukacijama i osnaživanju žena. Ove godine smo opredelili najveći iznos do sada za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, u prvoj polovini godine krećemo upravo sa pomenutim u IT sektoru, jer danas ne možemo da govorimo da imamo veliku nezaposlenost, ali imamo nedostatak radne snage u određenim oblastima, a u drugoj polovini godine hoćemo da popunimo tu prazninu u turizmu i ugostiteljstvu, jer i tu imamo značajne zahteve za zapošljavanje. Dakle, hoćemo što više da Sekretarijat u budućnosti bude otvoren ka zapošljavanju, jer ne možemo govoriti o privrednom razvoju naše zemlje, ukoliko nemamo kvalitetnu radnu snagu”.

Ivanišević je najavio da će u narednom periodu biti raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, a nakon toga po prvi put i konkurs “Dostupnost za sve”, u okviru kojeg će biti opredeljeno 40 miliona dinara za osobe sa invaliditetom. “Oni su aktivni članovi društva i naša ideja jeste da privrednim subjektima omogućimo, konkretno, ukoliko neki kafić nema rampu ili toalet koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, ili neka firma nema web sajt prilagođen za takve osobe, ili hotel nema adekvatne rukohvate, dakle ideja nam je da što više približimo osobama sa invaliditetom sve turističke i privredne kapacitete, jer želimo da i oni kao i svi mi uživaju u lepotama kako Vojvodine, tako i Srbije”.

Osim u našem gradu, projekat se sprovodi u Somboru, Novom Sadu, Temerinu, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Sremskoj Mitrovici i Rumi.