Neophodna izmena politike kažnjavanja ugostiteljskih objekata

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, sastao se na Paliću sa predstavnicima Udruženja ugostitelja Subotice i Severnobačkog okruga, kako bi razmotrili aktuelne probleme u ugostiteljstvu i izazove sa kojima se u svakodnevnom radu susreću zaposleni u turizmu.

Prema rečima Vjekoslava Ostrogonca, predsednika Udruženja ugostitelja Subotice, u planu je podnošenja Inicijative za izmenu politike kažnjavanja ugostiteljskih objekata kada je reč o greškama koje se dešavaju u radu, a koje u najvećem broju slučajeva potiču od samih zaposlenih, a ne vlasnika kafića ili restorana. Ističe da je neophodno razdvojiti određene stvari kada su u pitanju greške i namera, jer smatra da trenutna politika kažnjavanja nije adekvatna. Kako kaže, zatvaranje lokala je ozbiljna stvar, posle koje se veliki broj ugostitelja teško oporavlja.

“Mislimo da situacija da se za svaku grešku zatvara lokal mora promeniti, jer treba razdvojiti da li je ta greška namera ili se jednostavno dešavaju neke situacije i da se razdvoji namera vlasnika preduzeća, odnosno lokala od nemara nekog zaposlenog. Ja očekujem razumevanje, s obzirom da smo u poslednjih dve ili tri godine kako smo se mi osnovali imali razumevanje od strane lokalne samouprave, isto tako i od pokrajinskog sekretarijata, tako da verujem da će razumevanja biti i ubuduće i da će oni naše probleme saslušati i da će tu inicijativu preneti na pravo mesto. Dobro je da imamo ljude koji hoće da nas saslušaju, a sa druge strane su i spremni da odreaguju. Ne bežimo od toga da ukoliko neko pravi grešku, ne plaća porez ili slično bude kažnjen, ali mi želimo da kažemo da ima stvari koje nisu greška vlasnika lokala, nego jednostavno ne možemo u stopu da pratimo naše zaposlene”, smatra Ostrogonac.

dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam najavio je nastavak podrške u onom delu koji se odnosi na rad sekretarijata i konkurse koji su značajni za ugostitelje. Napomenuo je da su Grad Subotica i Udruženje ugostitelja veoma aktivni u konkurisanju i dobijanju sredstava i dodao da je Severnobački okrug u prethodne dve godine dobio preko 50 miliona dinara od strane Pokrajinskog sekretarijata.

“Mi nismo ovde da bi oprostili ikome ko krši zakon, on mora da se poštuje, ne može da se ne plaća porez, ne može da se ne izdaju fiskalni računi ili da se ne prijavljuju radnici. Možemo da razgovaramo o tome da se ukupna politika inspekcijskog nadzora na drugačiji način obavlja, da bude više preventivna u prvo vreme, a onda represivna, ali samo ukoliko se poštuje zakon. Naravno, pošto se radi o ozbiljnim ugostiteljskim objektima sa velikim brojem zaposlenih, veoma je teško odgovarati za svakog zaposlenog u svakom momentu i o tome možemo razgovarati, ali osnova o kojoj ne možemo razgovarati je da se fiskalni računi izdaju, da su radnici prijavljeni i da se porezi plaćaju. Ovo je odlična inicijativa i ja mislim da nema boljeg načina da se bilo šta promeni od razgovora, meni je drago što su predstavnici udruženja ugostitelja prepoznali Pokrajinski sekretarijat jer mi jesmo nadležni za oblast privrede i turizma, a mi ćemo inicijativu koja bude utemeljena na zakonu proslediti Ministarstvu finansija i razgovarati sa ljudima koji kreiraju finansijski okvir. Cilj je da počnemo da razgovaramo, ja hoću da kažem da razumem koliko je teško kada se zatvori lokal i kada se ne ostvaruju prihodi, ali mislim da je sastanak početak dijaloga kako možemo zajedno da pomognemo ne samo ugostiteljskim objektima, nego i gostima koji su korisnici usluga”, rekao je Ivanišević.