Predstavljen projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“

U okviru kampanje koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja, zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i kompanijama DDOR osiguranje i EKO Serbia, na subotičkom Trgu slobode izveden projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“. Ovom, drugom po redu od ukupno pet planiranih izvođenja projekta u gradovima širom Srbije, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, izrazio zadovoljstvo što je Subotica izabrana da bude jedan od pet domaćina projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koji za cilj ima promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama.

„Kada je reč o Subotici mi, s jedne strane, imamo zabrinjavajuću činjenicu da su biciklisti u našem gradu, imajući u vidu statistiku, jedna od najugroženijih  kategorija učesnika u saobraćaju. Ta statistika kaže da svaki četvrti stradali u saobraćaju na teritoriji grada Subotice jeste biciklista. Sa druge strane, imamo česte i raznovrsne aktivnosti našeg Lokalnog saveta za bezbednost saobraćaja”, naglasio je Bakić.

U proteklih nekoliko godina, dodao je, ta aktivnost je usmerena kako na podizanje svesti o bezbednom učestvovanju u saobraćaju kod svih kategorija učesnika sa akcentom na decu i mlade, tako i na druge aktivnosti koje podrazumevaju nabavku neophodne opreme i specijalizovanih vozila za jedinice saobraćajne policije u ovom gradu.

„Kako je ovaj događaj namenjen mladima, organizatorima bih poželeo dobar i uspešan rad, a vama deco da se zabavite i da i u razgovoru, i u učešću na ovim različitim poligonima naučite nešto što će vam sigurno biti od koristi. Poenta je u tome da to što naučite i primenjujete, kako danas, tako i u budućnosti, jer to vam je kao i sa zakonima – džaba mi njih izglasavamo, ako ih ne primenjujemo“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Branko Stamatović je – uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i Gradu Subotici, partnerima na projektu i učenicima petih razreda iz nekoliko subotičkih osnovnih škola što su prihvatili da budu deo ove kampanje namenjene bezbednosti biciklista – kazao da je Subotica jedan od gradova koji poklanjaju izuzetnu pažnju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

„Našu kampanju smo započeli u aprilu, na Dan planete, i simbolika toga je upravo da je biciklizam održivi vid transporta koji ne zagađuje životnu sredinu. U Republici Srbiji, nažalost, skoro 50 života godišnje izgubimo u saobraćajnim nezgodama kada govorimo o vozačima bicikla. To je poražavajući podatak, negde oko devet odsto svih smrtno stradalih su biciklisti. Jedan od osnovnih postulata bezbednog učestvovanja u saobraćaju jeste – vidi i budi viđen, i iz tog razloga je ’Gledaj da te vide’ osnovna poruka ove kampanje. U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda biciklisti moraju da poštuju sve zakonske obaveze vezane za njihovo bezbedno učestvovanje u saobraćaju, ali bi trebalo i da nose zaštitnu kacigu koja po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nije obavezna. U Srbiji svega oko 15 odsto vozača bicikla nosi zaštitnu kacigu koja je, u stvari, i jedina zaštita koja može da ublaži posledice u slačaju saobraćajne nezgode“, rekao je, između ostalog, Branko Stamatović.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Milica Đuričić je rekla kako se OKS kroz ovaj projekat bavi biciklizmom, sa željom da deci u Srbiji približi ovaj olimpijski sport i usadi im kultura odgovorne i bezbedne vožnje biciklom.

„Mi kroz ovaj projekat pokušavamo da animiramo decu i njihove roditelje da se zainteresuju za ovaj sport i da, eventualno, neko od dece počne da trenira dinamičan i interesantan sport biciklizam. Nadam se i verujem da će kroz set od pet radionica koje ćemo danas da sprovedemo u delo deca imati priliku da nauče nešto novo, ali i da nakon toga odluče da se već sutra bave biciklizom i da koriste biciklo kao omiljeni vid rekreacije i prevoza kroz ovaj divan grad“, istakla  je Milica Đuričić.

Prisutnima na Trgu slobode obratili su se i Snežana Rožnov, u ime kompanije DDOR osiguranje, i Nataša Vukšić, u ime kompanije EKO Serbia. Predstavnicima medija obratio se promoter i jedan od realizatora aktivnosti u okviru projekta Ivan Stević, proslavljeni biciklista i četvorostruki učesnik Olimpijskih igara (Atina 2004, Peking 2008, London 2012 i Rio 2016).

Ovaj projekat se realizuje i u svetlu predstojećih Olimpijskih igara i podizanja nivoa podrške našim sportistima na predstojećem najvećem svetskom sportskom takmičenju, kroz set edukativno-zabavno-sportskih aktivnosti namenjenih različitim ciljnim grupama, ali prvenstveno deci uzrasta od petog razreda osnovne škole.

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *