Otvorena izložba korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica Doma za decu “Kolevka”

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka” organizovao je manifestaciju “Stvaramo i dajemo velikim srcem”, u okviru koje je otvorena izložba slika korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica u Banijskoj ulici Borisa Hrnjaka i Feher Petera, pored čijih su prikazani radovi i ostalih korisnika.

Jenei Livija, vaspitač u Dnevnom boravku za odrasla lica, istakla je da se ideja za održavanjem izložbe rodila pre 18 godina, sa ciljem da slike ne treba da budu samo kod kuće, već da se prikažu svima. Borisu Hrnjaku ovo je petnaesta izložba, a pre osam godina pridružio mu se i Feher Peter koji takođe slika.

“Zaista sam jako srećna, jer ovo je jedna lepa prilika gde možemo da prikažemo svu onu lepotu i ljubav koju naši korisnici imaju u sebi i koristeći delove umetnosti mogu da pokažu svima u našem gradu. Na ovoj izložbi predstavili smo i radove koje su tokom čitave godine radili naši korisnici u okviru kreativnih radionica”.

Ruža Hrnjak, majka Borisa Hrnjaka je naglasila da za njenog sina ovo mnogo znači, jer on jako uživa dok slika.

“Uživa kada izlaže, on je u proteklih nedelju dana u velikoj euforiji i toliko se raduje zbog izložbe. Inspiraciju najčešće pronalazimo nekada na internetu, a nekada on nešto naslika sam od sebe, a u njegovim crtežima se najčešće pojavljuje sunce kao izvor života, prosto ga to nekako inspiriše”.

Subotičanka Danijela Vojnić Zelić bavi se slikanjem 25 godina i imala je priliku da provede jedno izvesno vreme sa, kako kaže divnim umetnicima i da svedoči sa kolikim trudom, pažnjom i ljubavlju oni stvaraju svoje radove. “Bez obzira da li su radovi crno – beli ili u boji, svi oni odišu nekom svojom toplinom, a pored slikara ima i umetnika koji se bave slaganjem puzli, vezom i ručnim radom. Oni su puni ljubavi i topline, svi radovi su rađeni iz srca i imaju moju neizmernu podršku i vetar u leđa”.

Izložbu je otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, koji je rekao da ona svedoči da osobe sa invaliditetom mogu da budu kreativni i radno sposobni i da je potpuno izvesno da će Lokalna samouprava i ubuduće podržavati njihov rad.

“Grad Subotica je u tekućoj godini podržao rad Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka” sa 30 miliona dinara, dok je za Dnevni boravak za odrasla lica opredelio 11 miliona dinara bez investicija. Što se tiče glavnog projekta sanacije Doma za decu “Kolevka”, koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije u ukupnoj vrednosti 870 miliona dinara, tehnički prijem objekta se očekuje da bude gotov svakog dana”, rekao je Samardžić.