U Gradskom muzeju postavljena je izložba “Slikarska porodica Šeft iz Pešte”

U Gradskom muzeju danas je otvorena izložba slika i oltarskih portreta, koje su izradili članovi slikarske porodica Šeft iz Pešte. Ova porodica je u svetu slikarstva delovala od kraja 18. do polovine 19. veka, a radi se o tri generacije potomaka, čija starija generacija je uglavnom slikala oltarske slike. Unuk Augustin Šeft bio je svetski putnik i poznati slikar koji je stigao čak do Indije, a prema najnovijim istraživanjima dokazano je da je upravo on naslikao portret kneza Miloša Obrenovića.

Reč je o međunarodnoj izložbi za čije potrebe su slike pozajmljene iz Mađarske i Vojvodine, kako iz muzejskih, tako i iz privatnih zbirki, a pojedine slike nalaze se i u vlasništvu crkava. Na izložbi je predstavljeno oko 30 slika.

“Članovi porodice Šeft su bili veoma cenjeni u svoje doba i na teritoriji nekadašnje Kraljevine Mađarske, dakle od Austrije do današnje Rumunije se nalaze njihova dela, a tadašnja njihova radionica slika je jako dobro funkcionisala, bili su efektivni i slike koji su oni izradili se nalaze i na teritoriji današnje Vojvodine, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Na slikama preovladava kasni barok do početka klasicizma, a kasniji prelazi dosežu čak do romanticizma i akademizma. Među najvažnijim portretima koji su postavljeni u okviru izložbe, istakla bih portret austrougarskog cara Franca i Palatina Josipa, kao i portrete Petera Pazmanja i Ištvana Sečenjija, objašnjava autorka izložbe Žužana Korhec Pap.

Izložba će biti postavljena do kraja maja, a moći će da se pogleda i u okviru predstojeće Noći muzeja.