Predavanje istoričarke umetnosti Klare Evetović sutra u Gradskom muzeju

Istoričarka umetnosti Klara Evetović, održaće u Gradskom muzeju sutra, 29. septembra predavanje pod nazivom “Suknja od banana, Crna Evropa i drugi stereotipi – Recepcija gostovanja Josephine Baker u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu 1929. godine”.

Kako se navodi u pozivu, divljenje i odbojnost Evropljana na početku 20. veka prema svemu crnom – od američkog džeza, preko Čarlstona do afričke plemenske umetnosti, posebno su kulminirali u odnosu prema pevačici, plesačici i glumici Džozefini Bejker. Osim Pariza, ova francuska umetnica afroameričkog porekla uživala je veliku popularnost i u Budimpešti, Beogradu i Zagrebu. U predavanju će biti reči o pozitivnim i negativnim stereotipima njene ličnosti, prvenstveno kroz prizmu gostovanja u Zagrebu 1929. godine, analizirajući kako je tadašnje društvo našeg regiona percipiralo jednog talentovanog crnog izvođača”, kažu u Gradskom muzeju.

Predavanja se osvrću i na dva afrička motiva prikazana na plakatima Dušana Jankovića, koji će se moći pogledati u sklopu gostujuće izložbe “Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić”, koji takođe pružaju uvid u karakteristične fenomene epohe, pre svega u negrofiliju i negrofobiju. Početak je u 18 časova.