Održani 25. “Dani pčelarstva”, medari zadovoljni ovogodišnjim prinosom

Ovogodišnja 25. tradicionalna manifestacija posvećena medu i pčelinjim proizvodima, “Dani pčelarstva”, održana je proteklog vikenda u Subotici. Svečano otvaranje upriličeno je u subotu, 24. septembra povorkom Vitezova meda iz Subotice i gostiju iz Kiškunhalaša, a nastavljeno je nastupom učenika OŠ “Sečenji Ištvan” i KUDŽ “Bratstvo”.

Na samom otvaranju, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Slobodan Čumić, uručio je plaketu za životno delo “Jovan Živanović” našem sugrađaninu Ognjenu Aleksiću, kao znak priznanja za unapređenje i razvoj pčelarstva, dok je predsednik udruženja pčelara “Pčela” Dragoljub Matić, Srđanu Samardžiću, članu Gradskog veća za privredu predao teglu od ovogodišnjeg meda.

“Čestitam organizatorima ovaj mali jubilej, 25 godina Dana pčelarstva. Ovaj manifestacija je značajna prilika da se pčelari sretnu, razmene iskustva, druže, podele informacije kakva je bila godina i kakva nas čeka, a svakako i značajna prilka da nama građanima, konzumentima i korisnicima meda i pčelinjih proizvoda, pojasne, objasne i upute nas kolika je važnost i značaj korišćenja meda u svakodnevnoj ishrani, upravo da bi on bio zdrava hrana, a ne lek”, istakao je Samardžić.

U okviru programa upriličena je izložba o istoriji pčelarstva u Subotici dugoj preko sto godina, a objavljena je i monografija povodom jubileja održavanja manifestacije. Kako je istakao Dragoljub Matić, predsednik udruženja pčelara “Pčela”, prošla godina je za pčelare bila katastrofalna, međutim ove godine je situacija mnogo bolja.

“Izuzetno loši vremenski uslovi su nas snašli prethodne godine, jednostavno biljke nisu medile, iz negde opravdanih, ali i iz nama nepoznatih razloga, tako da je sve to uticalo na jako lošu godinu, zamrzavanje bagrema, podbacila je lipa, suncokret takođe zbog suše, a ekstremno visoke temperature su učinile svoje. Ove godine je puno bolja situacija u odnosu na prethodnih par godina, tako da imamo prosečne prinose kakve smo nekada imali i zadovoljniji smo. Mi u udruženju imamo oko stotinak članova, a naše aktivnosti su obuka i edukacija pčelara, održavanje predavanja, stručnih ekskurzija, a na kraju krajeva i ovog sajma, koji je naš zaštitni znak. Nadamo se da će sledeće godine biti bolji vremenski uslovi, mada njih ne možemo da predvidimo. Ako oni budu prihvatljivi i pčele budu u prihvatljivoj snazi, očekujemo dobre prinose”, rekao je Matić.

Na Danima pčelarstva, ove godine učešće je uzelo oko 20 proizvođača meda i pčelinjih proizvoda.