Izložbom “Traganje za verom” otvorena Nedelja pravoslavlja

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” sinoć je otvorena Nedelja pravoslavlja, koju će do 17. aprila pratiti brojni kulturni i muzički događaji, a sve u povodu najradosnijeg hrišćanskog praznika. Svečano otvaranje obeležila je izložba slika „Traganje za verom“, znamenitog beogradskog i srpskog arhitekte i majstora crteža Stevana J. Mićića koji je sa 43 crteža ugljem, publici predstavio niz ostvarenja, ambijenata i sakralnih građevina Svete Gore, Srbije i Evrope.

“Ono što želim da prikažem to su moja crtanja i utisci sa putovanja, uglavnom u zadnjih tridesetak godina. Čitavog života crtam, kao što se bavim i arhitekturom, to ide jedno sa drugim, ali ovo što ovde želim da prikažem je nešto duboko u čoveku, a to su utisci koje on u vidu određene ekspresije predstavlja drugima i to je nešto što mora da bude iskreno, što ostaje iza čoveka kao nešto proživljeno, a kada je reč o Svetoj gori, ja sam to doživeo kao neku moju molitvu i traganje za verom, jer svi mi kroz život na neki način to i radimo. Na moju sreću imam talenat, a ostalo je bilo do mene da u prolazu zapišem, osetim, šta imam da iskažem preko crteža. Dakle, dubinski osvrt na izložbu koja se tiče vere, a centralni motiv su pasteli koji opisuju suštinu”, ističe autor izložbe Stevan J. Mićić.

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu istakao je da je pred nama još jedna Nedelja pravoslavlja, tokom koje ćemo zagledani u praznik nad praznicima koji nas očekuje, biti okruženi umetnošću i kulturom. “Danas nam je nasušno potrebno pravoslavlje i jedinstvo oko naših vrednosti i čuvanja mira u sebi i oko sebe. Ova manifestacija traje tri decenije u našem gradu, kroz vremena kada su krize bile u našoj kući i godine kada smo se od njih oporavljali, pravoslavlje i svetosavlje kao njegov srpski izraz uvek nas je čekalo na ovoj adresi da se okrepimo, odmorimo i izađemo iz ove Zadužbine, da se borimo sa nedaćama i da rešavamo probleme. Danas se borimo za boljitak u našem gradu, za njegov razvoj i ostvarivanje svih potencijala Subotice. Kao grad ostajemo posebno posvećeni našim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama i društvima, među kojima Srpski kulturni centar “Sveti Sava” zauzima jedno od najvažnijih mesta i uvek će moći da računa na podršku za ove plemenite i veoma važne programe”, naglasio je Samardžić.

Danas od 19 časova biće predstavljen zbornik radova „Eparhija Bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske Pravoslavne Crkve“, koji je plod međunarodnog naučnog skupa u Bačkoj Palanci na kojem su, pored sveštenstva Eparhije Bačke učestvovali i naučnici iz oblasti filozofije, književnosti i sociologije, sa ciljem obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i njene centralne i neprikosnovene uloge u očuvanju srpskog naroda kroz vekove. Sutra na programu je istorijska tribina “Istoriografski članci i rasprave” jednog od najvećih i najuglednijih istoričara moderne srpske države, akademika Vasilija Krestića, koji se smatra najeminentnijim živi istoričarem današnjice. Početak je takođe u 19 časova.