Hristos se rodi!

Sečom, osveštanjem i paljenjem badnjaka na centralnom gradskom trgu u subotu je, u organizaciji Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke, u okviru božićnih praznika tradicionalno obeležen Badnji dan po julijanskom kalendaru.

Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok istorijski i duhovni koren koji se pažljivo neguje i prenosi sa generacije na generaciju. Badnjak se nalaže sa poštovanjem i moli se za mir, zdravlje i sreću. Zato želim da se svi mi večeras posebno molimo za našu braću i sestre u našoj južnoj pokrajini – na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, dijaspori i širom sveta, ma gde god da žive, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić koji je prisustvovao osveštenju i paljenju badnjaka a potom je izrazio zahvalnost Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i  Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini subotičkoj na, kako je rekao, ogromnom trudu i energiji koju su uložili da ova svetkovina bude što uspešnija.

Draga braćo i sestre, svima vama i vašim porodicama želim da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i miru, i da vaše domove ispuni radost i veselje. Srećni nam Badnji dan, Badnje veče i Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Okupljenima na Trgu slobode obratili su se i Božić bata i starešina subotičkog Hrama Svetog Vaznesenja  Gospodnjeg, otac Miloš Petrović.

Badnje jutro počelo je okupljanjem ispred Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, odakle se organizovano krenulo u šumu u Mesnoj zajednici „Makova sedmica“, u seču badnjaka. Obred blagosiljanja badnjeg drveta, u kojem je molitveno učestvovao i član Gradskog veća Grada Subotice Srđan Samardžić, služilo je sveštenstvo na mestu gde se to tradicionalno čini tri decenije unazad, nakon čega se velika kolona vozila sa badnjacima vratila do Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Srđan Samardžić je, potom, uneo badnjak u kabinet gradonačelnika Stevana Bakića u Gradskoj kući, čime je nastavljena tradicija da u proslavljanju Badnjeg dana i radosnom iščekivanju Božića učestvuju i javne ustanove.   Litija sa konjanikom i zastavom, kočijama, badnjakom, sveštenicima, Božić Batom i građanima, predveče je krenula od Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg do centra grada, gde je nakon osveštanja, paljenja badnjaka i obraćanja prisutnima, izveden prigodan umetnički program. Organizovanom paljenju badnjaka na subotičkom centralnom gradskom trgu prisustvovao je veliki broj Subotičana.

U večernjim časovima, u prostorijama SKC „Sveti Sava“, priređeno je tradicionalno guslarsko veče.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *