Obezbeđen prostor za buduću “Bunjevačku kuću”

Obezbeđen prostor za buduću “Bunjevačku kuću”

Zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i Grada Subotice, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine nedavno je kupio prostor za buduću “Bunjevačku kuću”.

U prostoru veličine oko 240 kvadratnih metara koji se nalazi na adresi Trg kralja Tomislava, svoje mesto naći će Nacionalni savet i Centar za kulturu Bunjevaca, a ukoliko bude bilo mogućnosti, ovo će biti nova adresa i Bunjevačkog informativnog centra. Kako je istakla dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta, nakon više od dve decenije podstanarstva, pomenute institucije će nakon adaptacije napokon imati svoje mesto za rad, okupljanje, čuvanje i negovanje kulture, tradicije i unapređivanje jezika i rada na obrazovanju. “Presrećni smo što konačno imamo svoj prostor na raspolaganju. Tu je i kafić, podrumski prostor i dvorište, sve to možemo adekvatno iskoristiti za brojne delatnosti koje već radimo i koje tek planiramo. Nismo dugo tražili, u momentu kad sam došla prvi put u obilazak, videla sam da je to što treba da bude.

Iz Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine uputili su veliku zahvalnost svima koji su pomogli u realizaciji ovako velikog pomaka za čitavu zajednicu, Vladi AP Vojvodine i Lokalnoj samoupravi Grada Subotice. “Veliko hvala Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine u ime svih Bunjevaca na sredstvima koja smo dobili, odnosno na oko 19 miliona dinara. Veliku zahvalnost dugujemo i Gradu na dobijena 4 miliona dinara, a to su sredstva koja su bila neophodna da se kuća kupi, te da se izvrše potrebni radovi, naglasila je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Prema njenim rečima, nakon izrade projekta kreće se sa izborom izvođača radova, a potom sledi konkretno korišćenje “Bunjevačke kuće”. “Čeka nas dosta posla, to nam neće teško pasti jer svi u zajednici treba da se radujemo što konačno imamo prostor u kojem ćemo raditi i gde ćemo se okupljati. Neka ovo bude jedan nov početak.