Lista “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić” ubedljivo pobedila na izborima za nacionalne savete

U nedelju, 13. novembra održani su izbori za nove sazive Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova na 63 biračka mesta u Subotici i u Somboru, novi saziv Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u naredne četiri godine u najvećem broju činiće predstavnici liste br. 2 “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić”, koja je sa 2.290 glasova odnela apsolutnu pobedu.

Prema podacima koji su izneti na konferenciji za medije, izlaznost na izborima je bila 45 odsto, lista br. 2 osvojila je 79 odsto, odnosno 1671 glas u Subotici i 619 u Somboru, lista br. 1 “Bunjevci za Suboticu i svoja prava zajedno – Tamara Babić” osvojila je 441 glas, a lista br. 3 “Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu”, 184 glasa.

Nosilac liste i buduća predsednica Nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić, izjavila je da je ovo ubedljiva pobeda i da su posebno ponosni na ispravnost svega onoga što su predstavnici ove liste radili u prošlom mandatu i tokom kampanje.

“Naši birači su nas prepoznali, trudili smo se da tokom ove kampanje nijednu ružnu reč ni o kome ne kažemo i da pričamo o onome što smo mi uradili i ono što želimo da radimo. Naš slogan “Složno za Bunjevce” je i nastao tako što Bunjevce u budućnosti vidimo zajedno i da radimo za svoj narod, a to smo dokazali kroz podršku koju smo imali od 11 bunjevačkih udruženja. Smatramo da smo uradili mnogo u prethodnom periodu, o tome smo tokom kampanje govorili mnogo, pričali smo i o tome šta želimo uraditi u budućnosti, a ovi rezultati samo su legitimitet za sve to. Okrećemo se novim zadacima, bili smo vrlo škrti u tome šta obećavamo, zato što smo svi svesni da će proći i ovaj period od četiri godine i trebaće opet pogledati u oči svima onima koji su glasali za nas i koji veruju da ćemo uraditi upravo ono što smo i rekli”, rekla je ona i zahvalila se svim Bunjevkama i Bunjevcima što su izašli na izbore i svojim glasom pružili podršku ovoj listi. Ono što ovi izbori jesu uradili su probudili naš narod i ovu energiju koju smo mi pokrenuli svakako ne treba dozvoliti da zaspe i treba je iskoristiti za sve ono što treba da se uradi u narednom periodu, istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice, takođe se zahvalio svima koji su izašli na izbore i dali poverenje ovoj listi, ali i svima koji su učestvovali u kampanji.

“Što se tiče rezultata izbora, možemo zaključiti da na osnovu 95 odsto obrađenog biračkog tela imamo 15 od 19 mandata, što će nam biti dobar vetar u leđa da sve odluke koje budemo donosili, donosimo sa apsolutnom većinom i nećemo imati smetnju u donošenju odluka jer liste 1 i 3 neće moći da utiču na rad i donošeje odluka u Nacionalnom svetu”, naglasio je Vojnić.