BNS: Bajićeve izjave neistinite, tendenciozne i štetne za Bunjevce, Mirko Bajić: Tražim izvinjenje!

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, uputio je saopštenje za javnost u kojem osuđuje sve izjave Mirka Bajića, predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, vezane za kupovinu Bunjevačke kuće jer su neistinite, tendenciozne i štetne za bunjevačku nacionalnu manjinu i sam Savet.

Kako se navodi, Nacionalni savet je utvrdio da je u postupku kupovine Bunjevačke kuće urađeno sve po zakonu i dao podršku predsednici dr Suzani Kujundžić Ostojić, da nastavi dalje sa radom na njenom renoviranju, kako bi što pre bila predata na korišćenje Savetu, Centru za kulturu Bunjevaca, kao i bunjevačkoj zajednici. Nacionalni savet je takođe analizirao Popis stanovništva iz 2022. godine i doneo zaključak da je brojčano stanje zajednice slično padu stanovnika i u drugim nacionalnim zajednicama, te da je potrebno da se donese nova Strategija koja bi ovaj trend, koliko je moguće ublažila.

Na sednici saveta konstatovano je da u daljem radu na osnaživanju bunjevačke zajednice svoj doprinos moraju dati svi članovi Saveta, njegovi odbori, bunjevačka udruženja, te da je neophodno sačiniti novu Strategiju rada Bunjevačkog nacionalnog saveta od 2023. do 2028. godine. Za izradu zaduženi su predsednici Odbora za kulturu, obrazovanje, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma te svih formiranih radnih tela, koji imaju zadatak da do septembra meseca završe nacrt Strategije, koja će se nakon toga dati na javnu raspravu u Subotici i Somboru, a njeno konačno usvajanje na sednici Nacionalnog saveta biće u novembru mesecu 2023. godine.

Nacionalni savet je takođe konstatovao da otvoreno pismo Kate Kuntić u ime devet bunjevačkih udruženja i njihovo izlaženje iz okvira bunjevački udruženja nema pravnu osnovu i da ona ne predstavlja nikog, jer je utvrđeno da ima i onih predsednika udruženja koji ne stoje iza ovog dopisa. Savet je doneo zaključak da svi predsednici navedenih udruženja, ukoliko žele razgovarati sa rukovodstvom Saveta zatraže sastanak, a ona udruženja koja ne žele raditi dalje sa Nacionalnim savetom, to moraju potvrditi dopisom overenim i potpisanim od strane njegovog predsednika.

Mirko Bajić: Tražim izvinjenje!

Na saopštenje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine reagovao je njegov član i predsednik Saveza bačkih bunjevaca Mirko Bajić, koji ističe da se u objavljenom saopštenju navodi njegovo puno ime i prezime, u kontekstu da je on lično davao izjave koje su neistinite, tendenciozne i štetne za bunjevačku nacionalnu manjinu i sam savet i da se kao takve osuđuju. Bajić dodaje da u saopštenju nije navedeno o kojim izjavama je reč, kada su one objavljene, niti u vezi čega, čime se njegovo ime i funkcija neosnovano prozivaju i nanosi ozbiljna moralna šteta, kao osobi koja je dugo godina prisutna u borbi za nacionalna prava Bunjevaca, kao člana Nacionalnog saveta od osnivanja i kao predsednika stranke bunjevačke nacionalne manjine, odbornika u Skupštini grada Subotice i kao bivšeg saveznog poslanika i poslanika u Skupštini APV. Zahtevam da se u potpunosti objave izjave na koje se pozivaju u bunjevačkom nacionalnom savetu, kada i gde su objavljene, šta nije istinito, šta je tendenciozno i na koji način je naneta šteta nacionalnoj zajednici i Nacionalnom savetu. U protivnom zahtevam javno izvinjenje, naglašava Mirko Bajić.