SBB: Ne postoji nacionalna manjina „Bunjevački Hrvati”

U saopštenju za javnost Saveza Bačkih Bunjevaca koje je potpisao predsednik Mirko Bajić, navodi se da je u Novom Sadu održana, kako je navedeno, bunjevačko-hrvatska Dužijanca, u organizaciji udruge takozvanih „Bunjevačkih Hrvata“.

Ovoj manifestaciji je kako ističu u SBB-u data ogromna finansijska i moralna podrška nosilaca vlasti u Novom Sadu i AP Vojvodini, a najavljeno je da će ista manifestacija biti održana u nedelju, 14. avgusta u Subotici, takođe uz podršku lokalne vlasti i AP Vojvodine.

“Smatramo da je podrška, naročito finansijska iz javnih izvora – budžeta, udrugi „Bunjevačkih Hrvata” u negovanju kulture i tradicije – protivzakonita i protivustavna, jer ne postoji nacionalna manjina „Bunjevački Hrvati”. U Republici Srbiji danas, pored ostalih, postoji nacionalna manjina – Hrvati i nacionalna manjina – Bunjevci. Nadamo se da je svima jasna istorijska činjenica da su se pre više od trista godina na ove prostore naselili Bunjevci, a ne Hrvati, ili neki „Bunjevački Hrvati”, ko što se nadamo da je svima jasna istorijska činjenica da su pre više od sto godina, u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, Bunjevci na čelu sa Blaškom Rajićem, a ne Hrvati, ili neki „Bunjevački Hrvati”, doprineli prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine Srbiji. Bez obzira što je „Dužijanca” izvorni običaj Bunjevaca, ne bi imali ništa protiv da država pomaže koliko god smatra da je potrebno i hrvatsku „Dužijancu”, u organizaciji bilo koje udruge Hrvata kao običaj Hrvata na ovim prostorima, ali podršku „udrugi Bunjevačkih Hrvata”, koja u svom delovanju i svom Statutu i Programu, ima odrednicu da su Bunjevci Hrvati, očigledno na temelju sramne asimilatorske „Naredbe” iz 1945-te godine kojom se naređuje da se Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, direktno je usmerena na osporavanje Bunjevcima na sopstveno ime i autohtonost, što je za nas Bunjevce neprihvatljivo i zahtevamo da se na svim nivoima vlasti u Republici Srbiji ovaj pristup promeni i ubuduće onemogući. Pozivamo sve Bunjevce i sve naše sugrađane da 15. avgusta dođu na proslavu nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana Dužijance” u Subotici, i 18. avgusta u Novom Sadu”, stoji na kraju saopštenja SBB.