Obeležena dvadeseta godišnjica rada Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana

Svečanom sednicom u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, juče je obeležena dvadesetogodišnjica od donošenja odluke o osnivanju Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana. Obraćajući se prisutnima prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman, istakao je da je etički karakter funkcije Pokrajinskog ombudsmana očigledan i neosporan, a da je očuvanje  njegove nezavisnosti jedan od najvećih izazova.

“Budući da ne deluje snagom „imperijuma“, već snagom svog autoriteta, neophodno je da Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman bude i ličnost velikog moralnog integriteta. Od njega se očekuje i visok nivo empatije i uživljavanja u probleme građana, ali i hrabrost da se, uprkos neprihvatanju i odbijanju sredine, istrajno zalaže za ono što smatra ispravnim. Bez obzira na to da li postupa po pritužbama građana ili po sopstvenoj inicijativi, da li deluje preventivno ili edukativno, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman mora u obavljanju svoje dužnosti delovati principijelno i – etično”, rekao je Pavlović i dodao da stručnost i moralnost ličnosti ombudsmana na jednoj strani i institucionalna nezavisnost i samostalnost na drugoj strani su neophodne pretpostavke za uspešan rad ombudsmana i efikasnu zaštitu ljudskih prava.

Prisutnim gostima obratio se i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, a svečanu sednicu upotpunili su Agota Vitkai Kučera, profesorica Akademije umetnosti i koncertna i operska pevačica i hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada. U želji da javnost upozna sa ulogom, ciljevima i dostignućima institucije, pokrajinski ombudsman je priredio prigodnu publikaciju u kojoj je na pregledan način izložen njegov dvodecenijski rad na zaštiti i unapređenju ljudskih prava u AP Vojvodini.