NSZ početkom februara raspisaće novi ciklus javnih poziva za poslodavce i nezaposlene

Nacionalna služba za zapošljavanje će početkom februara raspisati novi ciklus javnih poziva za poslodavce i nezaposlene, izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović i dodao da će budžet za pomoć zapošljavanju iznositi oko 6,8 milijardi dinara plus 900 miliona koliko se očekuje od lokalnih samouprava.

“Ovo je novac koji je namenjen za stimulacije firmama, odnosno privatnom sektoru i teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih. U programe obuka, zapošljavanja i samozapošljavanja bi trebalo da bude uključeno između 20 i 30 hiljada ljudi”, rekao je on. Martinović je naveo da je program “Moja prva plata”, čiji je treći ciklus nedavno završen, bio najviše usmeren ka privatnom sektoru, budući da je oko 90 odsto mladih, koji su početkom godine počeli sa stručnim osposobljavanjem, završilo upravo u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, ovih dana upravo ovaj program je započelo oko 9.500 mladih, od čega je oko 75 odsto sa završenom srednjom školom, a ostali sa fakultetskom diplomom. Zoran Martinović je kazao da su prema najnovijim podacima i u trećem kvartalu nastavljeni pozitivni trendovi kada je o zapošljavanju reč, pa je i tada zabeležena jednocifrena stopa nezaposlenosti od 8,9 odsto. “I ostala kretanja su povoljna, pa je stopa zaposlenosti iznosila 50,8 odsto, registrovanih nezaposlenih je bilo 427 hiljada što je za 10,2 odsto manje nego lane”, rekao je Martinović i dodao da je zabeleženo 198 hiljada slučajeva zapošljavanja lica sa evidencije nezaposlenih, a uz finansijsku pomoć NSZ i lokalnih samouprava u programe zapošljavanja je uključeno oko 27 hiljada ljudi.

Kada je reč o broju ljudi koji su ostali bez posla, istakao je da je jedan od brojčanih pokazatelja ostajanja bez posla broj prijavljenih za novčanu naknadu. Nekada se, kako je naglasio, za novčanu naknadu prijavilo oko 59 hiljada lica, a pravo na ovu novčanu pomoć svakog meseca je imalo njih oko 30 hiljada, što znači da nisu svi mogli da ostvare pravo na novčanu naknadu za nezaposlene.